Na Mojmírke zabojovali o výučné listy
Na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Piešťanoch mali po maturantoch záverečné skúšky aj učni. Od 16. do 27. júna sa k finále štúdia prepracovalo pätnásť kuchárov, dvanásť čašníkov a servírok a trinásť kozmetičiek. Najskôr museli zvládnuť písomnú, potom praktickú časť a v závere aj ústnu skúšku.
Desať kuchárov a jedna servírka robili praktickú časť na pôde zmluvných pracovísk u budúcich zamestnávateľov, kde počas štúdia vykonávali odborný výcvik a získavali odborné zručnosti. Päť kuchárov varilo dobroty v Slovenských liečebných kúpeľoch Piešťany, jedenásť čašníkov a servírok odborná komisia hodnotila v reštaurácii Semafor a trinásť kaderníčok v školskom kaderníctve na Žilinskej ceste. „Kuchári mali pripraviť trojchodové menu na vyžrebovanú tému z medzinárodnej gastronómie alebo na tému sviatky roka,“ uviedla hlavná majsterka odborného výcviku Jana Hašková.
Čašníci zasa pripravili slávnostnú ukážkovú tabuľu pre šesť osôb na témy Deň čokolády, Maškarný ples, Valentínsky magický večer, Deň detí, Deň kvetov Victoria Regia i Halloween. „Okrem toho musel každý čašník prezentovať praktické zručnosti. Naši učni miešali rôzne alko a nealko nápoje, pripravovali špeciálne kávy, zhotovili predkrmový šalát či predviedli servis a podávanie šumivého vína,“ dodala J. Hašková.
Tri roky strávené na škole zúročili aj kaderníčky. Tie si tiež žrebovali úlohy. Na základne toho mali vhodne zvoliť a pripraviť modelku, ktorú k danej téme aj nalíčili. V rámci praktickej záverečnej skúšky vytvárali účesy dámske aj pánske. Strihali, preparovali narušené vlasy, farbili ich, vytvárali melíry, prelivy. Prezentovali sa spoločenským, svadobným účesom, tínedžerským účesom či tupým dámskym strihom. Museli tiež zvládnuť technológiu farbenia šedivých vlasov.