Sladovnícky jačmeň, základ dobrého piva
Slovensko má dlhú tradíciu nielen pestovania jačmeňa, ale aj jeho spracovania na slad, ktorý je základnou surovinou na výrobu piva. Slad vyrábaný na Slovensku spĺňa najprísnejšie kvalitatívne parametre a je dlhodobo žiadaným artiklom na svetových trhoch.
Napriek týmto skutočnostiam v posledných rokoch sa stále menej slovenských poľnohospodárov rozhodne zasiať práve sladovnícky jačmeň. Je to plodina, ktorá vyžaduje výber vhodných odrôd a špeciálnu agrotechniku. Len pri dodržaní správnych postupov môže byť jačmeň rentabilnou komoditou. Až deväťdesiat percent sladu vyrobeného zo slovenského jačmeňa ide na vývoz a stáva sa základnou surovinou i svetových značiek pív.
Jozef Galbavý, predseda PD Trebatice: „Dôvodom, prečo sa tak málo poľnohospodárov venuje pestovaniu sladovníckeho jačmeňa, je veľká náročnosť pri jeho pozberovej úprave.“