Sviatky piety k pozostalým sa blížia, cintoríny sú pripravené

O pár dní si počas Sviatku všetkých svätých či Pamiatky zosnulých pripomenieme tých, ktorí predstavujú v našom živote aj po svojej smrti symbol lásky, ku ktorému sa vraciame, vzhliadame a spomíname. Lásku, ktorú nám dali naši predkovia, chvíle, ktoré sme zažili a už sa nevrátia, si premietame ako film vo chvíľach stíšenia. Odišli aj mnohí naši priatelia, známi, susedia, kolegovia, ktorí patrili do nášho každodenného života. Zrazu ich niet. Ostal nám pre nich iba čas spomienok, úcty, piety.

Pozostalí si v predstihu upravujú hroby svojich zosnulých príbuzných. (Autor: vd)

Ako sú na tento čas pripravení pracovníci Strediska pietnych služieb Služieb mesta Piešťany, kvetinárstva Nezábudka či pohrebnej služby Pieta Piešťany, sme sa porozprávali s vedúcou Janou Zvonárovou.

Opíšte prevádzku cintorínov počas sviatočných dní.

Cintoríny počas sviatočných dní budú mať upravené otváracie hodiny, samozrejme, budú rozšírené. K dispozícii budú pracovníci cintorínskych služieb priamo na cintorínoch, ktorí budú kontrolovať a udržiavať čistotu priestorov, návštevníkom vedia poradiť. K dispozícii budú pracovníčky v kancelárii na cintoríne na Bratislavskej ceste. Pomôžu uhradiť platbu za hrobové miesto, prípadne vyhľadať miesto odpočinku blízkeho či priateľa. Túto službu vítajú každý rok najmä návštevníci, ktorí prichádzajú z iných miest.

Aké novinky ste pre návštevníkov prichystali?

Tento rok počas dušičiek bude prvýkrát k dispozícii počas sobôt služba kancelárie na cintoríne na Žilinskej ceste. Návštevníci tu budú môcť získať informácie o hrobových miestach tohto cintorína. V týchto chvíľach prebieha inštalácia verejných toaliet na cintoríne na Bratislavskej ceste. Verím, že do dušičkových sviatkov budú v plnej prevádzke. Otvorené budú súbežne s kvetinovou predajňou.

Ako si prípadní neplatiči môžu overiť platby za hrobové miesto už doma, aby predišli napríklad likvidácii hrobového miesta?

Platby za hrobové miesta si nájomcovia vedia overiť na stránke www.cintoriny.sk.

Koľko hrobov v Piešťanoch a v Kocuriciach sa v poslednom čase zrušilo pre neplatenie hrobového miesta a akú dobu majú pozostalí na zaplatenie zaň?

Uvoľnených hrobových miest je niekoľko desiatok. Platby za hrobové miesto sa riadia platným zákonom SR a sú spresnené všeobecne záväzným nariadením Mesta Piešťany. Na platbu sú nájomníci vyzývaní pol roka pred vypršaním zaplateného obdobia.

Ako sa chystáte na predsviatočné upratovanie, údržbu?

Čistenie, upratovanie a údržbu cintorínov robíme celoročne priebežne. Cintoríny v našej správe musia byť vždy čisté. Občas však zápasíme s počasím, občas aj so samotnými návštevníkmi, občas s vandalmi. Odpadky na chodníkoch, v kríkoch alebo medzi hrobmi nenechávajú naši pracovníci cintorínskych služieb! Odpoveď na vašu otázku – pred sviatkami sú trávnaté plochy pokosené, chodníky pozametané, osvetlenie pripravené na sto percent. Vodovodné stĺpiky sú vyčistené a pripravené je aj drobné náradie, ako sú krhly či metličky. Počas sviatkov zdobíme a upravujeme napríklad i vojnové hroby, ktoré sa na území mesta Piešťany nachádzajú a sú evidované v zozname vojnových hrobov Ministerstva vnútra SR.

Koľko a akých nádob – kontajnerov máte k dispozícii pre návštevníkov cintorínov a ako často budú vyprázdňované pred sviatkami aj počas nich?

Na zmesový komunálny odpad je pripravených dostatok veľkokapacitných kontajnerov. V priestoroch cintorínov sú k dispozícii aj hnedé nádoby na bioodpad. Odpady budú vyvážané podľa potreby. Možno treba spomenúť často kladené otázky a vysvetliť ich. Prečo nie sú k dispozícii aj kontajnery na sklo a plast? Už v minulosti sme informovali, že na cintorínoch (vieme to aj z vlastnej skúsenosti) nevzniká čistý sklený odpad (sklo je znečistené voskom, umelou hmotou, kovom) a nevzniká ani čistý plastový odpad (plast obsahuje drôty, nie je vhodný na recykláciu a pod.). Preto chcem poprosiť všetkých návštevníkov piešťanských cintorínov, aby nádoby na bioodpad využívali naozaj iba na biologický odpad. Obdobne to platí napríklad o batériách z elektrických sviečok. Tieto môžu bezplatne odovzdať aj u nás v kvetinovej predajni.

Aké výzvy máte pripravené voči návštevníkom – na bezpečnosť pohybu na cintorínoch, ale aj protipožiarne opatrenia?

Každoročne počas sviatkov vyzývame ľudí prichádzajúcich do areálov cintorínov, aby sa správali voči sebe ohľaduplne, aby rešpektovali zákaz vjazdu, teda dodržiavali povinnosť ísť na pohrebisko pešo, a nie napríklad na bicykli. V mnohých prípadoch sú cyklistami na pohrebiskách ohrození chodci. Taktiež je potrebné rešpektovať zákaz vodenia psov na cintoríny. Na zapálenie sviečok na spoločných miestach je potrebné využívať iba stojany na to určené. Na pohrebisku je prirodzené sa správať primerane k piete miesta, neznečisťovať ho, neobťažovať ostatných návštevníkov hlukom či cigaretovým dymom. Úcta k zomrelým a pieta sú prejavom vyspelosti každého z nás.

Budú vo sviatočných dňoch realizované aj prípadné pohreby?

Pohrebné obrady sa počas sviatkov konať nebudú.

Býva zvykom, že počas týchto sviatočných dní znie na cintoríne pietna hudba a plápolá večný oheň. Bude to tak aj tento rok, prípadne čo iné chystáte?

Je už samozrejmosťou, že na cintorínoch okrem cintorína v Kocuriciach znie počas sviatočných dní pietna hudba a na cintoríne na Bratislavskej ceste plápolá večný oheň. Večný oheň v kamennom srdci pri vchode do urnového hája v dňoch 1. a 3. novembra o 17. hodine zapália pracovníci Strediska pietnych služieb. Túto milú tradíciu počas spomienkových dní na našich zomrelých chceme ďalej udržiavať.

Súčasťou Strediska pietnych služieb je aj prevádzka predajne kvetov Nezábudka. Majú už teraz floristky zvýšený dopyt po aranžmánoch?

Áno, už v týchto dňoch je cítiť zvýšený záujem o náš tovar a aranžérske služby.

Toto kvetinárstvo je známe nielen ako prevádzka, kde sa tvoria smútočné väzby, ale má aj kvalitnú ponuku živých kvetov a kytíc na rôzne príležitosti – jubileá, svadby, krstiny. Aké kvety si zákazníci najčastejšie žiadajú?

Kvetinárstvo Nezábudka je histo-ricky vnímané obyvateľmi Piešťan ako kvetinárstvo spojené s pohrebmi a cintorínmi, preto u nás prevažujú smútočné väzby. Avšak v poslednej dobe sa zvyšuje počet zákazníkov, a som tomu nesmierne rada, ktorí kupujú kvety, väzby či aranžmány na rôzne životné rodinné príležitosti. Teší ma to najmä z dôvodu, že naše aranžérky – floristky sú veľmi šikovné, odborne zdatné a majú dlhoročné skúsenosti s tvorbou gratulačných kytíc a sviatočných väzieb na rôzne príležitosti.

Ako bude otvorené toto kvetinárstvo a aký sortiment na sviatky chystá okrem kahančekov, svietidiel, ozdôb atď.

Ľudia, ktorí si prídu uctiť v nadchádzajúcom dušičkovom čase svojich blízkych, nemusia nosiť z diaľky smútočné kytice, kahance, sviečkové náplne či ozdoby. Naše kvetinárstvo Nezábudka bude otvorené aj počas víkendov až do šiestej večer. Presný otvárací čas je uvedený v inzerátoch, na webovej stránke Služieb mesta Piešťany a Mesta Piešťany, ale aj priamo na kvetinovej predajni. Každý si tu nájde krásne, kvalitné a zaujímavé výrobky. Zákazníci sa môžu plne spoľahnúť na pracovníčky kvetinárstva, či už priamo v predajni, alebo pri objednávke dušičkového aranžmánu podľa svojich predstáv aj telefonicky dopredu.

Kvetinárky pripravili a pripravujú pre zákazníkov množstvo atraktívnych väzieb, klasických smútočných vencov, vypichovaných čečinových väzieb, kytíc a vencov z prírodných materiálov i umelých kvetov. Pripravené sú tiež šiškové a machové venčeky, zaťažené ozdobené misky, zosadené živé aranžmány, nádherné rôznofarebné chryzantémy viacerých veľkostí, množstvo rezaných kvetov, štýlové pietne predmety, kahance, spomienkové aranžmány, dekoračné predmety na hrobové miesta a ďalšie.

Ak rodina príde o svojho príbuzného, môže využiť aj vaše pohrebné služby. Znamená to, že pod jednou strechou nájdu pozostalí komplet všetko, aby nemuseli v čase smútku premýšľať nad rôznymi náležitosťami, ktoré k pohrebu a rozlúčke patria. S čím sa najčastejšie stretáte a ako im dokážete pomôcť?

V prípade, že príde k úmrtiu a rodina príde o svojho blízkeho milovaného príbuzného, sme pripravení pomôcť aj počas sviatkov. Pozostalí môžu využiť služby našej pohrebnej služby Pieta Piešťany. Doslova pod jednou strechou je u nás možné vybaviť všetky náležitosti spojené s pohrebom či rozlúčkou. Všetky náležitosti s matrikou, potvrdeniami, s prevozom, so samotným pohrebným aktom, s kvetinovou výzdobou a s následným uložením tela alebo urny do hrobu vybavíme v ťažkej životnej chvíli za pozostalých. Pracujeme profesionálne a s citom.

Čoraz častejšie sa rozlúčky konajú tak, že zomrelý putuje po pohrebe do krematória. Je to tak vždy, že telo naozaj v rakve odchádza na korbe auta? Alebo ešte niekedy je potrebné uložiť ho na nejaký čas do chladiacich boxov? Mimochodom, ako je to s boxami? Je ich v Piešťanoch dosť?

Naša pohrebná služba Pieta Piešťany disponuje chladiacim zariadením na cintorínoch na Bratislavskej i na Žilinskej ceste. Tento rok sme vybudovali mraziace zariadenie, ktoré je možné využiť v prípade, že rodina je odcestovaná alebo žijúca v zahraničí a je potrebné pohrebný obrad odložiť o niekoľko dní. Neustále sa snažíme skvalitňovať služby ponúkaných našou pohrebnou službu so zachovaním výhodných cien. V prípade požiadavky pozostalých na spopolnenie zomrelého v krematóriu pripravujeme pohrebnú rozlúčku v obradnej miestnosti našich cintorínov a následne po obrade je rakva s telom prevezená do krematória.

Je v rámci pohrebov k dispozícii aj pietna hudba, prípadne služby fotografa a kameramana?

K bezchybnému pohrebnému aktu sú k dispozícii rôzne možnosti. Áno, zabezpečujeme hudbu podľa predstáv pozostalých, je možné využiť i prehratie videa či fotiek, vieme zapožičať a naaranžovať kvetinovú výzdobu obradnej miestnosti. Fotografa, prípadne kameramana si zabezpečujú rodiny samostatne.

Vráťme sa k dušičkám – čo by ste návštevníkom odkázali, čomu by sa mali vyhnúť a, naopak, čo by mali dodržiavať?

Iba zopakujem: Úcta k zomrelým a pieta sú prejavom vyspelosti každého z nás.

0 Shares

Najnovšie správy

Mesto Piešťany sa zapája do výzvy Envirofondu na poskytnutie dotácie pre rok 2024 na „Vybrané adaptačné opatrenia na zmenu klímy…
  • 22.10.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
Dnes je utorok 22. októbra. Tento deň je Medzinárodným dňom porozumenia koktavosti a Svetovým dňom misií. Meniny má Sergej.
  • 22.10.2024, 00:07
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 23. októbra 2024
Meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava