Farby života štyroch výtvarníkov vystavujú v Kúrii M. Beňovského

V Kúrii Mórica Beňovského vo Vrbovom vystavujú svoje diela výtvarníci Eva Černoková, Ľubomír Slávik, Radka Žáková a Simona Domonkošová. Autorov aj ich diela verejnosti predstavila počas vernisáže kurátorka Ingrid Galková. Výstava má názov Farby života.

Zľava: Ľubomír Slávik, Radka Žáková, Ingrid Galková (kurátorka výstavy), Eva Černoková a Simona Domonkošová. (Autor: vd)

Výtvarné umenie obohatili spevom a hudbou žiačky a učiteľky Súkromnej základnej umeleckej školy v Piešťanoch. Primátor Vrbového Štefan Kubík spolu s viceprimátorom Matúšom Opatovským sa výtvarníkom poďakovali kyticami ruží. Podujatie je súčasťou Dní mesta Vrbové.

Eva Černoková sa narodila a žije v obci Ostrov. Vyštudovala Vysokú školu zdravotníctva a sociálnej práce, neskôr arteterapiu v ateliéri Therra Therapeutica v Bratislave, koučing a supervíziu. Umeniu sa venuje od útleho detstva, ale až v neskoršom veku začala maľovať a lektorovať rôzne umelecké kurzy. V roku 2014 založila Ateliér Evalon a o rok neskôr Antistresové umelecké centrum v Ostrove. Je aktívnou členkou a štatutárkou Ateliéru neprofesionálnych výtvarníkov (ANV) v Bratislave.

Príroda, sloboda, láska, voľnosť sú hlavnými motívmi jej tvorby a odrazom jej vnútorného sveta. Motýľ, symbol prerodu a slobody, je jej veľmi blízky. Je vyjadrením jej životnej cesty, objavovania sveta tvorivosti a kreativity. V obrazoch prevláda motív prírody, stromov a kvetov. Sú maľované kombinovanou technikou, olejom, akrylom. Technikou paverpol zhotovuje sochy, obrazy, dekoruje rôzne predmety, dáva veciam aj ľuďom druhú šancu.

Obrazy a sochy vystavuje na domácich aj zahraničných výstavách napríklad na Bratislavskom hrade, v Zichyho a Pistoriho paláci v Bratislave, v talianskych Benátkach, v českom Písku a na ďalších miestach. V súčasnosti svoje práce prezentuje na spoločných výstavách ANV.

Simona Domonkošová je mladá mamička, ktorá má 29 rokov. Maľovaniu sa venuje odmalička,  je to jej veľká vášeň. Maľuje akrylovými farbami na plátno, ale niekedy jej postačí ceruzka a papier. Najviac ju napĺňa maľba abstraktných kvetov, anjelov a moderné umenie v kombinácii s reliéfnou pastou. Vždy sa snaží do obrazov dať celé svoje vnútro, a tak vyjadruje svoje vnútorné pocity. Túto záľubu po nej zdedila aj jej dcérka, ktorú niekedy zapája do tvorby a vznikajú ich spoločné diela. Najviac ju teší, keď sa jej diela páčia ľuďom a môže nimi robiť radosť.

Ľubomír Slávik sa narodil vo Vrbovom, kde vyrastal a spolu s rodinou aj žije. Svoju záľubu v maľovaní uplatnil už pri štúdiu na strednej škole v Brne, kde vyštudoval odbor Výtvarné spracovanie textílií. Nadobudnuté vzdelanie využil ako dizajnér v podniku Trikota, kde pracoval až do roku 1992. Po odchode z Trikoty si založil živnosť a venoval sa prevažne potlači športových či pracovných odevov formou sieťotlače. Stal sa členom Slovenského zväzu sieťotlačiarov a digitálnych tlačiarov, v ktorom pôsobí dodnes ako aktívny člen výkonného výboru a dozornej rady. Postupom času sa k jeho podnikaniu pridala dcéra a zať, s ktorými v roku 2014 spoločne založili spoločnosť LUNAS SK a následne vybudovali prevádzku v Krakovanoch.

Popri práci si vždy rád našiel čas na svoju záľubu v maľovaní. V začiatkoch svojej tvorby to bola olejomaľba – miniatúry so zameraním prevažne na zobrazenie prírody. Momentálne maľuje abstraktné obrazy akrylom a farbami na textil. Vytvára ich technikou, ktorá vychádza priamo z charakteru jeho práce, t. j. farby, nástroje a materiál sú spojené aj so sieťotlačou, pričom dielo nemaľuje štetcami, ale farby nanáša pomocou stierok. Každý obraz je originál vyznačujúci sa jedinečnosťou farieb i motívu. Svoju tvorbu s úsmevom pomenoval „Implementárny farbizmus“.

Spočiatku svojou tvorbou tešil hlavne sám seba, manželku Naďku a najbližšiu rodinu, keďže do obrazov prenášal svoje pocity, nálady a ich tvorba mu bola relaxom pre telo i dušu. Obrazy však zaujali aj priateľov, známych i neznámych, a tak sa odhodlal svoju tvorbu úspešne prezentovať na viacerých podujatiach či výstavách – napríklad v priestoroch Starej lekárne v Piešťanoch, v Obchodnom centre MAX Trenčín či na gymnáziu vo Vrbovom. V súčasnosti svoje práce prezentuje na spoločných výstavách v Malokarpatskej galérii v Chtelnici. Je členom organizácie KRUH združujúcej amatérskych výtvarníkov a umelcov, ktorí sa svojej záľube venujú popri svojej profesii.

Radka Žáková je pracujúcou matkou troch detí. Vyštudovala Združenú strednú školu odievania a služieb v Žiline v odbore Odevné návrhárstvo, odevníctvo. Pracuje v charite a jej záľubou od útleho detstva je kreslenie a rôzna tvorba. Zúčastňovala sa aj rôznych súťaží v kreslení. Pôsobí v združení KRUH – Klub regionálneho umenia a histórie Chtelnica a viackrát spolupracovala s umeleckým združením Art Matehorn. V minulosti kreslila ceruzou a uhlíkom, najmä krajinky a prírodu, navrhovala tiež odevy. Dnes sa venuje prevažne maľbe akrylom a modernému umeniu. Maľuje rozprávkové postavy, abstraktné diela, náboženskú tematiku, krajinky a zvieratá. Do svojich diel vnáša rozprávkové tajomno a pestrosť farieb. Maľba je pre ňu záľuba, vášeň, terapia, relax a miluje tú slobodu, ktorú môže do svojej tvorby dať.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 20. októbra. Tento deň je Svetovým dňom osteoporózy a Medzinárodným dňom stromov. Meniny má Vendelín.
  • 20.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Mesto Piešťany sa zapája do výzvy Envirofondu na poskytnutie dotácie pre rok 2024 na „Vybrané adaptačné opatrenia na zmenu klímy…
  • 22.10.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
Dnes je pondelok 21. októbra. Tento deň je Dňom pôvodných odrôd jablka. Meniny má Uršuľa.
  • 21.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 22. októbra. Tento deň je Medzinárodným dňom porozumenia koktavosti a Svetovým dňom misií. Meniny má Sergej.
  • 22.10.2024, 00:07
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 22. októbra 2024
Meniny má Sergej, zajtra Alojzia