Opustené mačiatka sa potulujú na každom kroku

Neúnosná situácia s mačkami sa v Piešťanoch ešte zhoršila s príchodom druhej vlny mačeniec. Mesto sa plní mačiatkami bez dozoru a starostlivosti, tie končia smrťou pod kolesami áut, zahynú v noci od zimy alebo od hladu. Občianske združenie Mačky Piešťany, ktoré sa stará o kolónie voľne žijúcich mačiek v meste, bije na poplach. Mačiatka si domov nikto nechce zobrať a nezodpovední majitelia nekastrovaných mačiek ich nechávajú čeliť istej smrti vonku v škatuliach.

Päť čiernych klbiek priniesla do útulku pani, ktorej vraj mačiatka niekto nechal pred domom. (Autor: FB Viac usmevov:))

Neprijíma ich ani Útulok Piešťany, ktorý je stále plný mačiek, pretože už aj o tie, ktoré sú tam, nikto nemá záujem. Občianske združenie aj útulok prosia majiteľov, aby dali mačky kastrovať, a ľudí, ktorí nájdu mačiatko, aby ho prichýlili, vonku mu totiž hrozí istá smrť.

Ako môžeš pomôcť mačiatku ty sám?

Útulky a občianske združenia pre mačky sú preplnené, našiel si mačacie dieťa a nevieš, čo teraz? Nebuď ľahostajný, preber za nájdeného tvora zodpovednosť, sprav dobrý skutok, buď iniciatívny. Ten malý tvor závisí na tvojej pomoci. Všimol si si ho na celej zemeguli len ty, nenechaj ho trápiť sa, nepýtal sa sem.

Ľudia, ktorých oslovíš v procese, sú ako ty. Tiež chodia do práce, majú svoje problémy, málo času. Takmer nikto nie je zvierací záchranár povolaním. Buď empatický voči malému tvorovi, ktorého si našiel, ale aj ľuďom okolo.

Tigrovaný najdúch chce ísť tiež do tepla.

Pocit, že to je zložité a je toho veľa na teba a nezvládneš to, zmizne za tri dni. Naučíš sa všetko, urobíš si s krpcom nejakú dennú rutinu a pôjde to, aj keď si teraz myslíš, že na neho nemáš priestor a čas. Keď chceš, naozaj to ide.

Nenechaj ho vonku na mieste nálezu, vezmi ho dnu. Keď aj len do auta na rohožku alebo domov do pivnice ku kompótom a mamkinmu bicyklu.  Ak to neurobíš teraz, už ho pravdepodobne nenájdeš. Ponúkni mu jedlo, vodu, a ak nemáš jedlo pre zvieratá, tak kus mäsa, šunky. Nikdy mačke nedávaj kravské mlieko.

Keď mača už máš a si po zistení, že sa do útulkov nevmestí, zober krpca na veterinu na prehliadku. Či už sa ti zdá na pohľad choré alebo nie, je vhodné, aby ho prezreli a pomohli určiť vek, poradili ti, čo potrebuje.

Ak je choré a nemáš viac peňazí na rozhadzovanie, skús spolky poprosiť o finančnú pomoc. Väčší problém je miesto ako financie, stále sú spolky, ktoré vedia aspoň takto pomôcť. Keď sa ti nepodarí na prvýkrát, skús iný spolok. Ich finančné situácie sa líšia.

Môžeš to skúsiť aj sám cez sociálne siete. Požiadaj o finančnú pomoc pre mača, pridaj IBAN a bločky, opíš situáciu. Budeš prekvapený, ale ľudia mu pomôžu, len to treba zdieľať a zdieľať a snažiť sa.

Poskytni mu ubytovanie. Nemusíš si ho brať do postele a nemusí ti jesť z taniera, ani mu nemusíš kupovať drahé konzervy. Pokojne urob mačací záchodík len zo starej škatule a piesok zober od susedov spred domu. Stačí kúsok miesta v garáži, pivnici, záhradnom domčeku, kým si nenájde domov či sa neotvorí miesto v útulku. Priprav sa však na to, že sa to asi nestane za týždeň. Aj tu môžeš požiadať o materiálnu pomoc okolie.

Ak je mačiatko veľmi malé, má zatvorené oči a ešte sa len tmolí a ty nevieš nič o kojení mačiek, vezmi ho dnu, napusti do dvoch fliaš teplú vodu, obal ich utierkami, vlož ich do vystlanej škatule/debničky, medzi ne jemne, opatrne vlož nájdené bábo a choď na najbližšiu veterinu kúpiť mlieko. V núdzi je fajn aj kozie, nie kravské a nie voda s cukrom. Urob to čo najrýchlejšie.

Na veterine ti ukážu, ako sa mača kŕmi a ako mu pomôcť  vyprázdniť sa. Nie je to ľahké, ale dá sa to naučiť. Je to však náročné aj časovo. Ak nemôžeš mača odkojiť, rob to aspoň pokým nenájdeš niekoho, kto ťa vymení, inak ten krehký tvor uhynie. Výmenu hľadaj v mačacích skupinách na Facebooku, opýtaj sa v spolkoch.

Ak je stav mačiatka vážny a vidíš, že sa lúči so životom, nenechaj ho na mieste, aspoň jeho utrpenie skráť na veterine. Bolesť, chlad a strach nie sú nič, čo chceš cítiť dlhšie, ako musíš, lež opustíš pozemský život.

Keď nevieš vôbec, čo v situácii urobiť, a mača nemôže nikto prijať, určite ti členovia útulkov aspoň poradia v najbližších krokoch. Keď nie prvý, poradí ďalší. Každý sa dá kontaktovať.

Povedz ľuďom o kastrácii a jej výhodách a o kastračných programoch. Nemusíš sa za to hádať s 84-ročnou susedou, ktorá už názor nezmení. Rob to normálne a slušne, ale toto bude jediná cesta k tomu, že nechcených mačiatok bude menej.

Baška Barusová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 20. októbra. Tento deň je Svetovým dňom osteoporózy a Medzinárodným dňom stromov. Meniny má Vendelín.
  • 20.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 21. októbra. Tento deň je Dňom pôvodných odrôd jablka. Meniny má Uršuľa.
  • 21.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Mesto Piešťany sa zapája do výzvy Envirofondu na poskytnutie dotácie pre rok 2024 na „Vybrané adaptačné opatrenia na zmenu klímy…
  • 22.10.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
Dnes je utorok 22. októbra. Tento deň je Medzinárodným dňom porozumenia koktavosti a Svetovým dňom misií. Meniny má Sergej.
  • 22.10.2024, 00:07
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 22. októbra 2024
Meniny má Sergej, zajtra Alojzia