P. Jančovič: Nedostatok financií ohrozuje údržbu verejných priestorov či fungovanie športových klubov

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiada o dofinancovanie samospráv vo výške 50 miliónov eur. Ide o sumu, ktorú samosprávy očakávali na podielových daniach do konca roka. Tento výpadok vznikol v dôsledku nenaplnených prognóz súčasnej vlády na rok 2024.

ilustr. foto (Autor: HK Havrani)

ZMOS zároveň upozorňuje, že ani z celkového výpadku jednej miliardy eur, ktorú samosprávy zaznamenali v minulom a tomto roku v dôsledku rozhodnutí predchádzajúcej vlády, nebolo kompenzované ani jedno euro. „Výpadok 50 miliónov eur prinútil mnohé samosprávy šetriť, prepúšťať zamestnancov a riešiť situáciu krízovým manažmentom,“ uviedol predseda ZMOS Jozef Božik. Dodal, že ZMOS nesúhlasil s akýmkoľvek navýšením miezd pre zamestnancov vo verejnej správe bez zabezpečeného financovania od štátu. Predseda ZMOS varuje pred vážnymi dôsledkami nedostatku financií, ktoré môžu spôsobiť kolaps základných služieb: „Ak máme vyplácať odmeny vo výške 800 eur pre zamestnancov, štát musí garantovať ich financovanie. Inak nebudeme schopní zabezpečiť ani základné služby.“

Primátor mesta Piešťany Peter Jančovič počas rokovania Rady ZMOS v Žiline zdôraznil, že samosprávy sa stávajú údržbármi, riešiacimi základné problémy, ako je osvetlenie, kúrenie či stav ciest a chodníkov: „Sú to reálne problémy, ktoré ovplyvňujú životy našich občanov.“

Prejedáme peniaze na rozvoj

ZMOS tiež poukazuje na problém s bežnými výdavkami, kde sú samosprávy nútené použiť investičné rezervy na pokrytie bežných výdavkov. „Doslova ‚prejedáme‘ prostriedky, ktoré sme mali určené na rozvoj, pretože štát nefinancuje 4300 kompetencií, ktoré máme v správe,“ varoval Božik. Nedostatok financií ohrozuje aj služby ako údržba verejných priestorov či fungovanie športových klubov.

Primátor Piešťan uviedol ako príklad kontrolu bezpečnosti a hygieny v sociálnom zariadení, kde môže byť nariadená výmena požiarnych dverí. „Ak nebudeme schopní splniť tieto požiadavky, budeme nútení zariadenia zatvoriť. A kam pôjdu ľudia, ktorí ich využívajú?“ pýta sa Jančovič.

ZMOS pokračuje v rokovaniach s vládou s cieľom zabezpečiť dofinancovanie samospráv a zmierniť krízovú finančnú situáciu.

Východiská pre rozpočet 2025

Zlé finančné vyhliadky miest a obcí aj v ďalšom roku načrtáva materiál predkladaný do najbližšieho zastupiteľstva s názvom Východiská pre rozpočet 2025, v ktorom sa uvádza, že vládna konsolidácia verejných financií bude negatívne vplývať aj na rozpočty samospráv. Predpoklad inflácie na rok 2025 je vo výške 3,9 percenta, očakávaný je nárast dôchodcov a predčasných dôchodcov.

Očakávané príjmy

V prípade nezvýšenia miestnych daní a poplatkov je predpoklad týchto príjmov na úrovni roka 2024. Príjem z predaja majetku mesto Piešťany neočakáva vo vysokých sumách, pravdepodobne len z predaja menších pozemkov, predzáhradiek a pod. Zahraničné granty a transfery očakáva mesto len podľa vyhlásených výziev a zapojenia sa do nich, tu však môže byť problém so spolufinancovaním.

Situácia v energetike

Predpokladá sa ukončenie dotovania cien plynu a návrat ceny na trhové úrovne. Nová vyhláška Úradu pre reguláciu sieťových odvetví plánuje obmedziť rast cien elektriny na rok 2025, s nulovým nárastom ráta len pre domácnosti.

Priority financovania

Ako uvádza predkladaný materiál do mestského zastupiteľstva, mesto musí v prvom rade zabezpečiť služby pre občanov, ktoré mu vyplývajú zo zákonných povinností, ako mestská autobusová doprava, služby poskytované v zariadeniach sociálnych služieb, starostlivosť o majetok vo vlastníctve mesta aj majetok zverený do správy, údržba verejných priestranstiev, verejné osvetlenie. Mesto dofinancováva prenesený výkon štátnej správy v oblasti cestnej dopravy, stavebného úradu, školského úradu, životného prostredia.

Až po uhradení zákonom stanovených povinností môže mesto z rozpočtu poskytnúť verejné zdroje napr. na dotácie do rôznych oblastí, organizovanie kultúrnych a športových akcií a pod.

Zdroj: SITA/MsÚ

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 20. októbra. Tento deň je Svetovým dňom osteoporózy a Medzinárodným dňom stromov. Meniny má Vendelín.
  • 20.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 22. októbra. Tento deň je Medzinárodným dňom porozumenia koktavosti a Svetovým dňom misií. Meniny má Sergej.
  • 22.10.2024, 00:07
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 21. októbra. Tento deň je Dňom pôvodných odrôd jablka. Meniny má Uršuľa.
  • 21.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Mesto Piešťany sa zapája do výzvy Envirofondu na poskytnutie dotácie pre rok 2024 na „Vybrané adaptačné opatrenia na zmenu klímy…
  • 22.10.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
utorok, 22. októbra 2024
Meniny má Sergej, zajtra Alojzia