Káva s riaditeľom nemocnice: Miroslav Jaššo sa s tímom pustil do obnovy nemocnice aj polikliniky

S príchodom jesene vrcholia rôzne stavebné práce a rekonštrukcie, ktoré po nástupe do funkcie riaditeľa Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch, ortopéda Miroslava Jašša, začali vykonávať vo vlastnej réžii murári, obkladači, inštalatéri, elektrikári a iní odborníci, ktorých zamestnala nemocnica, aby jednou ranou zabila dve muchy – vynovila svoje oddelenia, polikliniku i jej ambulancie či kotolňu, kde majú zázemie – sprchy, šatne i toalety práve uvedení technickí pracovníci. Riaditeľ s atestáciou ortopéda, ktorú pre potreby nemocnice a hlavne pacientov, ak všetko pôjde ako po masle, obohatí neurológiou, sa nám ukázal vo svetle zanieteného manažéra, ktorý sa rozumie aj „stavarine“.

Na piatom poschodí je pôrodná sála prispôsobená tak, aby rodička i budúci otec mali svoje súkromie. (Autor: vd)

„Keď som nastupoval pred dva aj pol rokmi do funkcie riaditeľa, spolu so svojím námestníkom sme dali hlavy dokopy a dohodli sme sa, že nemocnicu či polikliniku vynovíme kompletne v rámci vlastných ľudí, a tak sme prijali tím pracovníkov, ktorí nám všetko sami prerábajú. Pracujú päť dní v týždni, a tak majú čas aj na vlastné aktivity a záľuby. Ani sa im neoplatí odchádzať od rodín za prácou do zahraničia,“ povedal Miroslav Jaššo na prvom stretnutí pri kávičke, na ktorú pozval v stredu 18. septembra piešťanskú i regionálnu verejnosť do svojej pracovne. A hoci ľudia s obľubou komentujú rôzne správy na sociálnych sieťach, opäť sa ukázalo, že mnohí majú silné reči iba za počítačom.

Obkladači aktuálne dokončujú rekonštrukciu chirurgie na štvrtom poschodí.

Riaditeľovu kávu sme pili iba my spolu s jediným Piešťancom, ktorý bol zvedavý, čo všetko ešte nemocnica chystá pre svojich pacientov. „Chodievam s manželkou do Národného onkologického ústavu na Klenovú a oceňujeme tam viacero vecí, napríklad centrálnu registráciu pacientov, ktorí tam prichádzajú. Máte kartičku, zaregistrujete sa, kam v ten deň idete, a presne sa dozviete, koľkí ste v poradí a kedy sa asi dostanete k svojmu lekárovi,“ uviedol Vojtech Pánik, ktorý sám v rokoch 1994-1997 manažoval veľký podnik, bol riaditeľom piešťanskej Chirany. Riaditeľovi nemocnice kládol exaktné otázky a očakával primerané odpovede. Jeho očakávania sa naplnili. Výstupom nášho stretnutia bol Jaššov prísľub, že aj piešťanská poliklinika sa dočká nielen nových ambulancií a prístrojov, ale aj centrálneho registra pacientov, ktorí budú vedieť presne kedy a kde sa dočkajú ošetrenia, vyšetrenia či diagnostiky.

Miroslav Jaššo hneď v úvode kávičkovania vysvetlil, ako funguje ekonomika zdravotníckeho zariadenia. Nemocnica A. Wintera je neziskovou organizáciou, ktorá vznikla v roku 2004 z dvoch subjektov – štátu a nemocnice. V tom čase bola riaditeľkou nemocnice Zita Bruncková. Správna rada rozhoduje o najdôležitejších krokoch fungovania a ekonomiky. Traja členovia sú nominantmi ministerstva zdravotníctva a dvaja nemocniční nominanti, z nich jeden je lekár. Pritom napríklad po verejnosti známej kauze predraženého cétečka o zakúpení prístrojov, ktorých hodnota prekračuje sumu desaťtisíc eur, rozhoduje iba správna rada.

„Keď som nastupoval do funkcie riaditeľa, nemocnica mala 450 zamestnancov. Prijali sme sto nových, takže s číslom 550 sme po kúpeľoch druhým najväčším zamestnávateľom v tomto meste. Bolo tu 77 lekárov, dnes ich máme 105, ale keďže medzi nimi sú aj mladé ženy, jedenásť ich je na materskej dovolenke. Podarilo sa nám získať nových mladých lekárov zo Slovenska, čerstvých absolventov lekárskych fakúlt, takže sme týmto odstránili jednak jazykovú bariéru a zároveň získali dvadsať absolventov. Snažili sme sa ich pozitívne motivovať. Vidia, že sa tu modernizujú oddelenia, nakupujú nové prístroje. Nemocnica prenajala v meste dvadsať bytov, sú k dispozícii začínajúcim lekárom. Prvé tri mesiace, kým dostávajú len základný plat bez nadčasov a príplatkov, majú ubytovanie zdarma, po troch mesiacoch zaplatia polovicu nájmu a polovicu im doplatí nemocnica. A ku koncu roka si už nájomné platia sami alebo si nájdu iné bývanie a byt môžeme poskytnúť ďalšiemu novému zamestnancovi,“ hovoril o motivácii riaditeľ Jaššo.

Nemocnica má uzatvorené zmluvy so všetkými tromi zdravotnými poisťovňami na mesačný limit a obložnosť lôžok je na úrovni 55 percent. Nachádza sa v zisku, takže si môže dovoliť rozumne investovať peniaze na obnovu i nové prístrojové vybavenie.

Náš rozhovor sa zvrtol k poliklinike, ktorá sa kompletne odieva do nového šatu. Okrem už avizovaného a sľúbeného centrálneho objednávacieho systému, ktorý je zatiaľ hudbou vraj blízkej budúcnosti, sa na poliklinike menia okná, disponuje 180 solárnymi panelmi, ktoré zabezpečia približne 50 percent teplej vody a elektriky, i nové kondenzačné kotly. Prestavba polikliniky, kde vznikli aj nové ambulancie, napríklad tri ortopedické a dve rehabilitačné, stála vraj doteraz približne milión eur. Aby sme nezabudli, je tu aj nové telefonické, takzvané call centrum. Poliklinika bude mať dva nové rovnaké centrálne výťahy, pričom už teraz je jeden z nich v prevádzke. Druhý, doteraz funkčný, nahradia tiež. Po hydroizolácii strechy budúci rok budovu kompletne zateplia a vyhotovia novú fasádu.

Minúty plynuli rýchlejšie ako pôrod štvrtorodičky, riaditeľ nás oboznámil s mnohými skutočnosťami i plánmi. Debatovali sme o dobre zabehnutom urgentnom príjme, ktorý má svojho primára, dvoch lekárov a sestričky a na ktorom môže pacient pobudnúť maximálne 24 hodín, ak potrebuje napríklad infúzie a tiež odborné sledovanie zhoršeného zdravotného stavu. Ak lekár usúdi, že ho treba hospitalizovať, z urgentu prevezú pacienta na nemocničné lôžko niektorého z oddelení. Tie na najvyššom poschodí – gynekologické a pôrodnícke – sú krásne aj na pohľad. Obe oddelenia prešli kompletnými rekonštrukciami, majú dva separé pôrodné priestory s hygienickým zázemím nielen pre rodičku a dieťa, ale aj otca dieťaťa.

Okrem spomínaných „pôrodných apartmánov“ nás zaujali moderné posuvné dvere, ktoré sa ľahko ovládajú, ale aj absolútna čistota, vôňa a usmievavý personál. Ten sme pozdravili aj na novorodeneckom oddelení, veď sú tu sestričky, ktoré sa starajú o bábätká a tiež nám ich fotia do novín.

Riaditeľ nás upozornil na „tajné“ priestory, ktoré boli pred rekonštrukciou ukryté ľudskému oku. Stavbári ich objavili na piatom poschodí, v podkroví sa otvoril pekný veľký priestor. „Ten prerábame na návštevnú miestnosť pre oteckov a rodinných príslušníkov a druhá časť bude slúžiť lekárom,“ skonštatoval štatutár nemocnice.

Z piateho poschodia sme zišli výťahom na štvrté – bola to pôvodná Chirurgia 4. A tu sme len oči otvárali. Všetko – od podlahy až po strop – tu prerábali murári, obkladači i elektrikári. Naťahovali aj nové inžinierske siete. „Chirurgia je pred dokončením, je to len otázka času, kedy ju sprístupníme. Pacienti sú zatiaľ na bývalom rehabilitačnom oddelení. Tu chystáme aj jednotku intenzívnej starostlivosti s monitorovacím okienkom,“ dodal riaditeľ. Pootváral nám viaceré izby, budúce ambulancie, ba aj sociálne zariadenia, takže sme nazreli i do „kuchyne“ chirurgického oddelenia.

To ešte bola pred nami prehliadka ortopédie, urgentu a za nami ešte minimálne tridsať nových informácií, ktoré si dovolíme, vážení čitatelia, odložiť do ďalšieho vydania Piešťanského týždňa, aby ste ani vy ani my nemali v hlave príliš veľa. Mohli by sme totiž informácie zabudnúť, no mali by sme si ich zapamätať, ak sa ocitneme v situácii, keď naše zdravie naštrbí choroba.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 28. septembra. Tento deň je Svetovým dňom besnoty, Svetovým dňom za právo vedieť a Medzinárodným námorným dňom…
  • 28.09.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 29. septembra. Meniny má Michal, Michaela.
  • 29.09.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 29. septembra 2024
Meniny má Michal, Michaela, zajtra Jarolím