Kúpa hotela Slovan témou rokovania mestského zastupiteľstva

Septembrové mestské zastupiteľstvo prinieslo zopár tém, ktoré by mohli byť pre budúcnosť Piešťan rozhodujúce. Medzi inými je to téma schátraného hotela Slovan. Hotel totiž jeho vlastník – Slovenské liečebné kúpele Piešťany – ponúka do vlastníctva Mestu Piešťany, chce to však urobiť za výmenu desiatich percent akcií kúpeľov, ktoré mesto vlastní. Z toho dôvodu vlastníci kúpeľov zaslali jeho predstaviteľom aj oficiálnu ponuku. Rokovať o nej mali poslanci na septembrovom zasadnutí, ale tému mlčaním odignorovali.

Hotel Slovan je zatvorený od 1. septembra 1985 a od tej doby nevyužitý chátra. (Autor: pror/VD)

Ešte v úvode tohto roka prostredníctvom Piešťanského týždňa poskytol generálny riaditeľ Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany, Peter Bednarčík, k hotelu Slovan stanovisko: „Pred štyrmi rokmi sme odovzdali štúdiu uskutočniteľnosti rekonštrukcie hotela Slovan samospráve aj pamiatkarom. Podľa štúdie, na ktorú sa odvolávame, nie je možné dopravovať do mesta geotermálnu liečivú vodu. Je to vedecký fakt, ktorý podporuje to, že nie je možné v súčasnej dobe hotel oživiť, aby plnil funkciu kúpeľného hotela. Vrty, ktoré tam sú, majú teplotu 21 stupňov Celzia a nikdy nebolo preukázané, či sú vôbec liečivé. Slovan by tak mohol byť len hotel mestského typu, avšak finančné náklady na jeho rekonštrukciu by predstavovali objem investície 60 miliónov eur. Pri počte sedemdesiat hotelových izieb by to bola pre podnikateľský zámer ekonomická samovražda. Od majiteľov kúpeľov mám mandát hotel Slovan ponúknuť Mestu Piešťany výmenou za 10 percent akcií kúpeľov, ktoré mesto vlastní. Ak radnica túto ponuku príjme, získa možnosť ukázať, ako vie s týmto hotelom narábať.“ Riaditeľ doplnil, že Slovan je pre vlastníkov kúpeľov už uzavretá téma. Na rade je Mesto Piešťany, ak má záujem hotel opraviť a sfunkčniť.

A keďže ide o možné nadobudnutie nehnuteľnosti a zároveň o odstúpenie finančného majetku mesta vo forme akcií privátnej spoločnosti, jediní, kto má kompetencie o ponuke kúpeľov rozhodnúť, sú mestskí poslanci. Primátor Peter Jančovič má v tomto zviazané ruky a nemôže bez ich hlasovania samostatne rozhodnúť a ponuku prijať alebo odmietnuť. Na rokovanie zastupiteľstva tak radnica pripravila materiál s názvom Správa o návrhu spoločnosti Slovenské liečebné kúpele Piešťany, a. s. na jednanie o zámene majetku – liečebný dom Slovan.

A tak sme očakávali plodnú, vecnú a možno aj emotívnu debatu poslancov na tému hotel Slovan a jeho možnej budúcnosti v rukách mesta. Pretože vždy, keď sa rozbehne kampaň pred komunálnymi voľbami, tak takmer všetci kandidáti na primátora či poslancov veľmi radi túto tému otvárajú a sa k nej vyjadrujú. O Slovane píšu na sociálnych sieťach plamenné predvolebné sľuby, znárodňujú, vykupujú a následne obnovujú.

O Slovane regionálni politici radi píšu na sociálnych sieťach plamenné sľuby, znárodňujú, vykupujú a následne obnovujú. A keď o ňom treba oficiálne rokovať, sú ticho.

I keď štandardne u zvolených kandidátov po voľbách téma vždy utíchne, v tejto chvíli je na stole reálna ponuka, aby mesto Slovan získalo do vlastníctva a predvolební populisti mohli naplniť svoje sľuby voličom. V rámci bodu rokovania o ponuke kúpeľov mohli poslanci vyjadriť svoj názor a vízie priamo na mieste, ktoré k tomu prináleží a kde by ich slovo malo váhu seriózneho stanoviska. Túto možnosť však odmietli využiť.

Po otvorení bodu programu ostalo v rokovacej sále absolútne ticho. Dokonca jeden z najvýraznejších piešťanských populistických politikov, poslanec a viacnásobne neúspešný kandidát na primátora Tomáš Hudcovič, hneď v úvode rokovania chcel dokonca stiahnuť tento bod z rokovania mestského zastupiteľstva a o ňom na oficiálnej pôde vôbec nerokovať. To je zarážajúce najmä z dôvodu, že v rámci predvolebných kampaní, či už na Hudcovičovej webovej stránke, alebo na jeho účtoch na sociálnych sieťach, ktoré spravuje, je v tejto téme už roky nadmieru aktívny.

I keď v konečnom dôsledku, ako sa neskôr ukázalo, či bod programu na tému Slovanu v programe rokovania zostal, alebo nie, výsledok bol v podstate rovnaký. Svojím tichom v „diskusii“ mestskí poslanci jasne vyjadrili, že téma je pre nich dobrá len na zbieranie interakcií na sociálnych sieťach, zaujatie voličov pred voľbami, aby navodili dojem, že vedia, čo so Slovanom robiť a ako mu prinavrátiť zašlý lesk a slávu. Ale keď je téma reálne na stole a o osude hotela môžu rozhodnúť vo svojej zákonnej kompetencii, sú bezradne ticho.

Tak aspoň doplníme, čo následne na svojom promowebe mimo rokovania zastupiteľstva zverejnil k téme poslanec Tomáš Hudcovič: „Samozrejme si uvedomujem, že hotel Slovan je pre samosprávu veľké sústo, napriek tomu si myslím, že v kombinácii s využitím ďalších objektov by mohol vzniknúť projekt dávajúci zmysel. Cieľom by podľa mňa malo byť, vytvoriť niečo, čo bude mať potenciál pre prilákanie hostí.“

Nie je úlohou a ani odbornou spôsobilosťou Piešťanského týždňa posudzovať výhodnosť či nevýhodnosť ponuky kúpeľov na prevod hotela Slovan do vlastníctva mesta, našou úlohou je však posudzovať prácu volených zástupcov a plnenie ich predvolebných sľubov. V tomto prípade môžeme skonštatovať, že za posledné roky na tému, čo so Slovanom zo strany kandidátov na primátora alebo aj poslancov, odznelo na sociálnych sieťach a na politických weboch množstvo táraním a bludov. Avšak vo chvíli, keď k tomu treba zaujať pred voličmi zodpovedné stanovisko na oficiálnom rokovaní mestského zastupiteľstva, nastane veľavravné ticho.

0 Shares

Najnovšie správy

Mesto Piešťany sa zapája do výzvy Envirofondu na poskytnutie dotácie pre rok 2024 na „Vybrané adaptačné opatrenia na zmenu klímy…
  • 22.10.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
Dnes je pondelok 21. októbra. Tento deň je Dňom pôvodných odrôd jablka. Meniny má Uršuľa.
  • 21.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 22. októbra. Tento deň je Medzinárodným dňom porozumenia koktavosti a Svetovým dňom misií. Meniny má Sergej.
  • 22.10.2024, 00:07
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 20. októbra. Tento deň je Svetovým dňom osteoporózy a Medzinárodným dňom stromov. Meniny má Vendelín.
  • 20.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 22. októbra 2024
Meniny má Sergej, zajtra Alojzia