Na blahorečení Jána Havlíka v Šaštíne sa zúčastnili aj veriaci z piešťanského regiónu

  • Piešťanský týždeň / Cestovanie / Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 23. septembra 2024, 15:23

V meste Šaštín-Stráže pred Bazilikou Sedembolestnej Panny Márie sa v sobotu 31. augusta konalo blahorečenie Jána Havlíka – mučeníka vernosti. Dlho pripravovanej udalosti predchádzalo skúmanie jeho života a mučeníctva, ktoré iniciovala Misijná spoločnosť sv. Vincenta de Paul, nakoľko blahorečený bol jej seminaristom. Havlíkova cesta ku kňazstvu bola drasticky prerušená v čase komunizmu, keď bol väznený a kruto mučený.

Ján Havlík je povýšený na oltár.
Jozef Sedlák/Juraj Schindler/Robo Capek

Na slávnosti sa zúčastnilo asi 13-tisíc veriacich. Slávnostný úkon vykonal kardinál Marcello Semeraro, prefekt vatikánskeho Dikastéria pre kauzy svätých.

Veriaci z Piešťan, Boroviec, Krakovian, Trebatíc, Veselého a Veľkých Kostolian nemohli na tejto mimoriadnej udalosti chýbať. Už skoro ráno nastúpili do autobusov, aby sa pridali k pútnikom z celého Slovenska a  na slávnosť prišli načas. Skupinka nadšených cyklistov z Piešťan pod vedením farára Štefana Gagu nasadla na bicykle smerom do Šaštína už o tretej hodine rannej, aby takto prejavili svoju úctu a obdiv k Jánovi Havlíkovi. On bol známy svojou vytrvalosťou, v túžbe stať sa kňazom denne dochádzal na bicykli 36 kilometrov do skalického gymnázia. 

Priestranstvo pred bazilikou bolo riadne zaplnené, keď ho horúce slnko zalialo svojím jasom a všetci pútnici – mladí, starší, stredná generácia, deti, rodiny, dobrovoľníci, kňazi, rehoľníci – spievali úvodný spev Jasaj na chválu Pánovi zem celá… Slávnostná svätá omša pokračovala obradom blahorečenia, kde bol Ján Havlík vyzdvihnutý za svoju vernosť Pánu Ježišovi v krutom väzení, pričom odpustil aj prenasledovateľom. Nádherný hymnický spev znel počas prenášania relikviára nového blahoslaveného na oltár a odhalenia jeho oficiálneho portrétu. Celebrant, kardinál Marcello Semeraro, zdôraznil Havlíkovu neochvejnú vieru, pre ktorú hrdinsky trpel, jeho život označil za hodný nasledovania. Zároveň vyslovil veľkú vďačnosť za toto zhromaždenie, zastupujúce cirkev na Slovensku. 

Ani po skončení omše ľudia neodchádzali, boli dojatí mimoriadnym zážitkom a mnohí sa zaradili do radu, aby si uctili relikvie v interiéri baziliky. 

Termín blahorečenia Jána Havlíka bol dômyselne určený, dva dni po oslavách Slovenského národného povstania a v predvečer dňa Ústavy SR. Táto udalosť prepojila minulosť Slovenska so súčasnosťou, je symbolom odporu voči totalite a pripomienkou temného obdobia komunistického útlaku. Je potešiteľné, že v Šaštíne bolo veľa mladých ľudí, pre ktorých je Havlíkov príbeh príkladom odvahy a nádeje. 

Kamila Meyer, foto: Jozef Sedlák/Juraj Schindler/Robo Capek 

0 Shares

Najnovšie správy

Mesto Piešťany sa zapája do výzvy Envirofondu na poskytnutie dotácie pre rok 2024 na „Vybrané adaptačné opatrenia na zmenu klímy…
  • 22.10.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
Dnes je utorok 22. októbra. Tento deň je Medzinárodným dňom porozumenia koktavosti a Svetovým dňom misií. Meniny má Sergej.
  • 22.10.2024, 00:07
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 23. októbra 2024
Meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava