Nákupným centrám výrazne narástla návštevnosť, nové vznikajú aj v Piešťanoch

  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
  • 18. septembra 2024, 13:00

Nákupným centrám na Slovensku medziročne výrazne narástla návštevnosť, pribúda množstvo nových retailových parkov. Vyplýva to z aktuálnej správy spoločnosti CBRE. Nové nákupné centrum Klokan na Vrbovskej ceste vraj majú otvoriť už tento štvrtok.

„Miera inflácie dosiahla v júni tohto roka hodnotu 2,1 percenta, čo je najmenej za posledné tri roky,“ uvádza spoločnosť. Ľudia si podľa nej najviac priplatili v sektore reštaurácií a hotelov, ale aj v doprave, školstve či zdravotníctve.

Počet návštevníkov nákupných centier v rámci prvého polroka 2024 medziročne stúpol o šesť a v apríli dokonca až o 11 percent. „Aj to malo vplyv na mieru neobsadenosti maloobchodných priestorov. Sledovaná vzorka nákupných centier spoločnosti CBRE dosiahla najnižšiu mieru voľných priestorov od roku 2021,“ priblížil riaditeľ oddelenia prenájmu maloobchodných nehnuteľností v CBRE Slovensko, Tomáš Lörincz.

Najvyššia dosiahnuteľná výška mesačného nájomného obchodných centier dosiahla úroveň 70 eur za meter štvorcový, čo predstavuje medziročný nárast o tri percentá. „V súčasnosti je celková plocha nákupných centier na našom území 1,653 milióna metrov štvorcových, z čoho 568-tisíc pripadá na hlavné mesto,“ dodáva spoločnosť s tým, že pri retailových parkoch je to 720-tisíc metrov štvorcových.

„Ak sa pozrieme na výstavbu nových maloobchodných priestorov, v súčasnosti dominujú práve retailové parky. Na Slovensku by malo len do konca tohto roka pribudnúť približne 52-tisíc metrov štvorcových takýchto priestorov. Projekty momentálne vznikajú po celej krajine, pričom priemerná prenajímateľná plocha jedného projektu je približne päťtisíc metrov štvorcových,“ uzatvoril Lörincz.

V Piešťanoch vznikajú dve nové nákupné centrá. Jedno na Vrbovskej ceste pri Tescu, prenajímateľná plocha obchodného centra je 3722 metrov štvorcových a je takmer už pred dokončením. Ďalšie nákupné centrum rastie pri výpadovke na Drahovce. Po dokončení tu má vzniknúť polyfunkčný areál s nákupnými plochami i obytnými budovami. Súčasťou projektu je úplne nová ulica s názvom Broskyňová, ktorá prepojí Floreát s križovatkou s Bratislavskou cestou a odbočkou na sídlisko Adam Trajan.

Jozef Vojčiniak/SITA, foto: (MsÚ/pror)

Výstavba ďalšieho nákupného centra na Bratislavskej ceste je v plnom prúde.

Po dokončení polyfunkčného objektu na výpadovke na Drahovce vznikne nielen nový polyfunkčný areál, ale aj nová ulica – Broskyňová.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 19. septembra. Tento deň je Dňom vzniku Slovenskej národnej rady. Meniny má Konštantín.
  • 19.09.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 19. septembra 2024
Meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava