Do ďalšieho ročníka participatívneho rozpočtu prerozdelia župa 150-tisíc eur

  • Spravodajstvo
  • 17. septembra 2024, 00:01

Trnavský samosprávny kraj otvoril šiesty ročník župného participatívneho rozpočtu s názvom Tvoríme kraj. Zameraný je na podporu občianskeho aktivizmu a realizáciu občianskych a komunitných projektov s cieľom zapojenia verejnosti do rozhodovacích procesov kraja. V tejto súvislosti župa organizuje aj verejné stretnutia so záujemcami na dvanástich miestach kraja, ale i online. Do aktuálneho ročníka kraj zo svojho rozpočtu vyčlenil sumu 150-tisíc eur.

(Autor: TTSK)

„Aj v tomto ročníku župného participatívneho rozpočtu ponúkame aktívnym obyvateľom možnosť získať finančnú podporu na ich projekty a zapojiť sa tak do verejného diania v Trnavskom kraji. Chceme s nimi participovať a následne spoločne rozhodnúť o realizácií atraktívnych projektov. Úspech predošlých piatich ročníkov ukázal, že o tento druh dotácií je záujem. Aj preto sme tohtoročný balík financií zvýšili o 50-tisíc eur, a teda dokopy prerozdelíme až 150-tisíc,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Výška podpory jedného projektu v rámci participatívneho rozpočtu je aj v tomto ročníku maximálne 4000 eur. Objem finančných prostriedkov sa bude rozdeľovať podľa priemerného počtu obyvateľov s trvalým pobytom v kraji. Pre okres Trnava je vyčlenených 34-tisíc eur, v okrese Dunajská Streda 33-tisíc eur, v Galantskom okrese 25 500 eur. Suma 17 500 eur je určená pre okres Piešťany, projekty v okrese Senica si rozdelia 15 500 eur. Okres Skalica získa objem financií vo výške 12 500 eur a najmenší okres v kraji, ktorým je Hlohovec, 12-tisíc eur. „Tento ročník nám umožňuje financovať väčší počet projektov, preto veríme, že sa zapojí čo najviac obyvateľov,“ uviedol koordinátor rozpočtu Jakub Sejna.

Predkladať projekty je možné do 4. októbra 2024 a následné hlasovanie verejnosti bude prebiehať od 16. do 12. januára 2025. Celkové výsledky budú zverejnené v priebehu januára. Podrobnosti o tohtoročnej výzve i o zásadách participatívneho rozpočtu nájdete na stránke www.tvorimekraj.sk.

Verejné stretnutie ku krajskému participatívnemu rozpočtu sa v kúpeľnom meste uskutoční v Elektrárni Piešťany vo štvrtok 19. septembra o 18.00 h.

zdroj: TTSK

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 19. septembra. Tento deň je Dňom vzniku Slovenskej národnej rady. Meniny má Konštantín.
  • 19.09.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 19. septembra 2024
Meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava