Na župné stredné školy v Trnavskom kraji nastúpilo 3700 prvákov

Školský rok 2024/2025 sa začal 2. septembra vo všetkých 44 stredných školách, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja. Do školských lavíc zasadlo 16-tisíc študentov, z toho takmer 3700 prvákov.

Prvý deň v škole po letných prázdninách začal stredoškolákom i pedagógom SPŠE Piešťany slávnostným nástupom pred budovou školy. Privítal ich riaditeľ školy Jozef Kolník. (Autor: md)

„V Trnavskom kraji si svoju strednú školu vybralo 3700 prvákov a dokopy na župné stredné školy nastúpilo 16-tisíc študentov. Našou úlohou je pre nich aj naďalej vytvárať atraktívne a kvalitné podmienky na štúdium, v celom kraji preto pokračujeme v modernizácii škôl, ktoré zriaďujeme. Okrem toho reagujeme na dopyt z trhu práce a na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Trnave sme otvorili nový odbor ochrana osôb a majetku. Všetkým študentom a študentkám prajem veľkú chuť k vzdelávaniu a pedagogickému zboru i nepedagogickým zamestnancom tvorivý nepokoj i trpezlivosť v ich náročnej práci,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič, ktorý nový školský rok slávnostne otvoril na Strednej zdravotníckej škole v Trnave.

Kraj priebežne zatraktívňuje priestory, ale i odbory stredných škôl, ktoré aj počas najbližšieho školského roka odprezentuje na podujatí Kam na strednú v Trnavskej župe.

Župa bude aj počas školského roka 2024/2025 podporovať študentov nedostatočne obsadených a perspektívnych študijných odborov na stredných školách, ktorých je zriaďovateľom. Na zozname sú zaradené odbory chemik operátor, záhradnícka výroba a služby, obrábač kovov, agropodnikanie – farmárstvo, murár, praktická sestra, biotechnológia a farmakológia, mäsiar, krajčír – dámske odevy, pričom od tohto školského roka k nim pribudol aj odbor mechanik nastavovač.

Študenti týchto odborov i študenti zapojení do systému duálneho vzdelávania môžu od župy získať mesačné štipendium, bezplatné cestovanie regionálnymi autobusmi a ubytovanie v internátoch.

zdroj: TTSK

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 22. októbra. Tento deň je Medzinárodným dňom porozumenia koktavosti a Svetovým dňom misií. Meniny má Sergej.
  • 22.10.2024, 00:07
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 20. októbra. Tento deň je Svetovým dňom osteoporózy a Medzinárodným dňom stromov. Meniny má Vendelín.
  • 20.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Mesto Piešťany sa zapája do výzvy Envirofondu na poskytnutie dotácie pre rok 2024 na „Vybrané adaptačné opatrenia na zmenu klímy…
  • 22.10.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
Dnes je pondelok 21. októbra. Tento deň je Dňom pôvodných odrôd jablka. Meniny má Uršuľa.
  • 21.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 22. októbra 2024
Meniny má Sergej, zajtra Alojzia