Nekonečné leto sa raz skončí

(Autor: red)

Mnohí sa budú so mnou hádať, že horúčavy sú strašné a treba, aby sa skončili. Namiesto nekonečného šomrania na teplo je potrebné aj niečo robiť. V prvom rade sa s ním zmieriť. Zmierenie je prvým krokom v adaptácii a tú súrne potrebujeme už teraz. Z nášho mierneho pásma sa pomaly, ale isto stáva teplejšie. Keď nie teploty, tak premiestňovanie hmyzu a živočíchov je dokonalým dôkazom.

To, že budeme dookola šomrať, nič nezmení. Je teplo a bude ešte horšie. Namiesto toho skúsme rozmýšľať, ako ho prežiť v šťastí a pomôcť aj zvieratám naokolo. Čo tak si namiesto zámkovej dlažby v okolí domu spraviť dlažbu, cez ktorú prerastá tráva. Čo tak nekosiť trávnik na dva milimetre, ale vytvoriť si miesta, ktoré sa kosiť nebudú, a vysypať tam poľné kvety. Takto pomôžeme nielen sebe, ale i hmyzu, ktorý síce nenávidím, ale chápem, že pre naše prežitie je kľúčový.

Rovnako to platí aj pre mestá a vyššie územné celky. Kosenie trávy osemkrát ročne by sa malo skončiť, potrebujeme viac stromov, kríkov a vegetácie, ktorá funguje lepšie ako akákoľvek klíma a zadržuje vodu. Naša zem má regulácie a takéto teplá vie prežiť rovnako ako otepľovanie. Zem to prežije, my však asi nie, pokiaľ sa neadaptujeme. Nevie však prežiť sucho, ktoré vzniká najmä našou vinou. Betón, asfalt, absencia dostatočnej vegetácie a poľnohospodárstvo robí z našej krajiny vyprahnutú púšť.

Leto sa vraj už pomaly končí a konečne by nás mal pokropiť dážď, i keď podľa meteorologických údajov nebude taký výdatný, ako by sme si želali. Na jeseň nás čakajú zasa nadštandardné teploty, aj tesne pod 30 stupňov, takže šortkám pravdepodobne ešte dlhšiu dobu neodzvoní.

Zimu sa zatiaľ neodvažujú predpovedať ani meteorológovia, ja si však myslím, že nás zasa čaká šedé, studené a vlhké počasie a sneh uvidíme akurát tak vo vianočných filmoch.

0 Shares

Najnovšie správy

Mesto Piešťany sa zapája do výzvy Envirofondu na poskytnutie dotácie pre rok 2024 na „Vybrané adaptačné opatrenia na zmenu klímy…
  • 22.10.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
Dnes je utorok 22. októbra. Tento deň je Medzinárodným dňom porozumenia koktavosti a Svetovým dňom misií. Meniny má Sergej.
  • 22.10.2024, 00:07
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 21. októbra. Tento deň je Dňom pôvodných odrôd jablka. Meniny má Uršuľa.
  • 21.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 20. októbra. Tento deň je Svetovým dňom osteoporózy a Medzinárodným dňom stromov. Meniny má Vendelín.
  • 20.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 22. októbra 2024
Meniny má Sergej, zajtra Alojzia