Letné driemoty sa skončili

Uplynulý víkend bol jeden z tých náročnejších. Svoje o tom vie aj organizátor World Lace Festivalu, Svetového festivalu paličkovanej čipky, ktorý od štvrtku do nedele opantal Piešťany. Festival takýchto rozmerov a s takými hosťami v Piešťanoch nemá obdobu, mnohí si všimli aj festivalovú kyvadlovú dopravu, ktorá premávala medzi podujatiami v rámci celého mesta. Okrem vystúpení v Dome umenia či v Hudobnom pavilóne v parku boli novinkou aj módne prehliadky v Elektrárni Piešťany, ktoré zožali veľký úspech.

(Autor: FB Mesto Piešťany)

Mesto po letných dovolenkových driemotách nabralo paru a z jedného festivalu sa rútime do druhého. Už o pár hodín mesto vhupne do Festivalu Zábavy – Piešťanské zábaly. Divadelníci známych mien aj z obrazoviek vystúpia na mnohých miestach po Piešťanoch. Podujatie neobíde ani piešťanské staručké kúpalisko Eva, kde si budú kontrovať až štyri kapely v jeden večer, medzi inými aj veľmi populárne piešťanské Slniečko.

Krátko po festivale zábavy Dom umenia ohlási otvorenie Organových dní, festivalu organovej hudby, ktorý má na tento rok okrem už známych organových virtuózov pripravenú aj hviezdu, organistu zo Sixtínskej kaplnky z Vatikánu. Ledva skončia organové dni a pred Domom umenia už bude stáť biely stan ako po mnohé roky a po meste sa budú špacírovať ľudia s visačkami Cinematik. Známy filmový festival prinesie okrem klasických noviniek či kluboviek aj filmy s oceneniami z Cannes. Pár dní nato začína v Dome umenia aj nová umelecká sezóna a vyzerá to, že naše zaspaté mesto ožíva kvalitnou dávkou kultúry a zábavy. Navzdory tomu, ako sa „darí“ kultúre v našom štáte, naše kúpeľné mesto začína kultúrou len tak prekvitať. Tí, ktorí tak ešte nespravili, môžu stále podpísať petíciu za odvolanie ministerky kultúry, je dostupná na internete. Podpora kultúry od nás, obyčajných ľudí by však nemala byť iba bojovými rečami na internete, ale skutočným záujmom. Choďte na kultúru, kúpte si ten lístok do divadla, či na organový koncert, alebo si rozšírte obzory aj operou z dielne Metropolitnej opery v New Yorku. Naši umelci zažívajú stredovek, čakajú nás zlé časy a kultúra v našom štáte nesmie zaniknúť, je to jediné, čo nás stále drží pri zmysloch. Budem sa opakovať, ale ako hovorí kurátor Ľuboslav Moza: „Bez kultúry by sme boli iba opice na stromoch.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 22. októbra. Tento deň je Medzinárodným dňom porozumenia koktavosti a Svetovým dňom misií. Meniny má Sergej.
  • 22.10.2024, 00:07
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 20. októbra. Tento deň je Svetovým dňom osteoporózy a Medzinárodným dňom stromov. Meniny má Vendelín.
  • 20.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 21. októbra. Tento deň je Dňom pôvodných odrôd jablka. Meniny má Uršuľa.
  • 21.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Mesto Piešťany sa zapája do výzvy Envirofondu na poskytnutie dotácie pre rok 2024 na „Vybrané adaptačné opatrenia na zmenu klímy…
  • 22.10.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
utorok, 22. októbra 2024
Meniny má Sergej, zajtra Alojzia