Vence položili ôsmim odvážnym letcom

Pred 85 rokmi, presne 7. júna 1939, odletelo z piešťanského letiska osem príslušníkov 3. leteckého pluku Milana Rastislava Štefánika s úmyslom zapojiť sa do rodiaceho sa československého zahraničného odboja. Bolo to v čase, keď vyhlásili na našom území Slovenský štát. Svoju lásku k domovine a odhodlanie zbaviť sa okov neslobody týmto spôsobom prejavili odvážni letci, ktorí na troch lietadlách vyštartovali z Piešťan. Pristáli v Poľsku.

Pietny akt kladenia vencov sa uskutočnil v piatok 7. júna. (Autor: vd)

Ako sa uvádza na novom pomníku, ktorý inštalovali v priestoroch Vojenského historického múzea v Piešťanoch a ku ktorému položili v piatok 7. júna kytice vďaky, osem letcov, ktorí doleteli do Poľska, zápasilo na bojiskách druhej svetovej vojny proti fašizmu a splnili tak do posledného písmena slová vojenskej prísahy. Dvaja z letcov, Jozef Hrala a Karel Valach, sa do oslobodenej vlasti nevrátili, lebo položili na oltár vlasti najväčšiu obeť – vlastný život. Okrem dvoch uvedených letcov sa pred 85 rokmi rozhodli odletieť aj Imrich Gablech, Ľudovít Ivanič, Jozef Kaňa, František Knotek, Ján Lazar a Josef Řehák. Po prílete do Poľska sa pridali k bývalým druhom z československého letectva, aby bojovali na vojnovom nebi v neľútostnej vojne proti nacistickému Nemecku a jeho spojencom.

Portréty letcov – odbojárov: Josef Řehák, Jozef Hrala, Karel Valach, Imrich Gablech, Ján Lazar, Jozef Kaňa, František Knotek a Ľudovít Ivanič.

V areáli Vojenského historického múzea sa na pamiatku odvahy a činov konala pietna spomienka venovaná slovenským letcom – účastníkom národného boja za oslobodenie. Zúčastnili sa na jej predstavitelia ministerstva obrany, veľvyslanci Poľska, predstavitelia Veľkej Británie a Českej republiky. Nechýbala čestná stráž ani ekumenická pobožnosť v réžii vojenských duchovných.

Prítomných privítal a slávnostný príhovor predniesol riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič. Po ňom sa prihovoril štátny tajomník ministerstva obrany Martin Vojtašovič i poľský veľvyslanec na Slovensku, Maciej Ruczaj. Ten upriamil pozornosť aj na čerstvú tragédiu – smrť poľského vojaka, ktorý deň predtým zahynul rukou migranta na poľsko-bieloruskej hranici. Požiadal prítomných o minútu ticha.

Pamätník vytvoril slovenský sochár Peter Meszároš, ktorý je zároveň autorom Brány slobody na Devíne, bronzovej sochy vojaka na Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle. Vytvoril aj súsošie Lasicu, Satinského a Filipa v Bratislave či bronzovú bustu Antona Srholca na Devíne a tiež sochu Franza Schuberta v Želiezovciach.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 22. októbra. Tento deň je Medzinárodným dňom porozumenia koktavosti a Svetovým dňom misií. Meniny má Sergej.
  • 22.10.2024, 00:07
  • Dobré ráno, Piešťany!
Mesto Piešťany sa zapája do výzvy Envirofondu na poskytnutie dotácie pre rok 2024 na „Vybrané adaptačné opatrenia na zmenu klímy…
  • 22.10.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
streda, 23. októbra 2024
Meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava