Víkend v Bašovciach bol slávnostný – hodový

  • Kultúra a spoločnosť
  • 19. októbra 2023, 22:10

Mesiac október je znamením prichádzajúcej jesene, typický zberom úrody zo záhrad a viníc, v obci Bašovce však ešte niečím výnimočný. Začiatok októbra kresťania slávia sviatok Panny Márie Ružencovej a tejto pre nich druhej matke je zasvätený i miestny chrám.

(Autor: archív obce)

Takýto výnimočný sviatok treba aj patrične osláviť, miestny farár Ľuboš Tvrdý je tejto slávnostnej udalosti dlhé roky naklonený. Veď on vnukol veriacim myšlienku vrátiť sa k zvykom našich prastarých rodičov a sláviť hodovú omšu v prekrásnych krojoch nášho kraja. A tak sa najprv chrám prichystal na túto veľkú udalosť v podobe upratovacej brigády a nakoniec prekrásnou výzdobou vo farebných tónoch jesene. Skvostné dielo, lákajúce všetky oči prítomných, už dlhé roky vzniká zásluhou kvetinárky – aranžérky Evy Gvuščovej.

Hody v Bašovciach sa začali už v piatok, keď sa v kultúrnom dome konala zábava. Do tanca vyhrávala hudobná skupina Smoliari a dobrej nálady a zábavy bolo neúrekom.

Keď sa v sobotu doma piekli kačice a husi – to predsa k nedeľnému obedu na hody patrí, mladí i starší chlapci už na domácom ihrisku súťažili o pohár starostky v nohejbale. Zvukovú kulisu im robila hudba z reproduktorov pri kolotočoch, neskoršie sa pridala domáca skupina Brizolit a nielen víťazi, ale i všetci povzbudzujúci smädní nezostali. K dispozícii bol bufet miestnych hasičov.

Najkrajší deň bola určite nedeľa. Tá sa zakaždým začína omšou, tentoraz však ozaj výnimočnou a skvostnou, pretože do vyzdobeného kostola prichádzali v krojoch domáci farníci od najmenších detí až po staršie ročníky. K tomu veľa hostí, veď na hody sa to patrí.

Omša sa začala sprievodom dôstojného pána a miništrantov za zvuku organu, neskoršie sa pridal detský spevokol pod vedením Veroniky Čechvalovej. V kázni kňaz pripomenul modlitbu svätého ruženca, keď sa pri každom zrniečku nielen modlíme, ale aj zamýšľame nad tajomstvami Božieho milosrdenstva. Tiež poprosil deti, aby sa pripojili k tejto modlitbe, ktorá bola minulý rok o takomto čase veľmi úspešná počtom detí. Najväčšie posolstvo nám veriacim bolo, že máme matky dve. Jednu, ktorá nás priviedla na svet a stará sa o nás, ale vždy jej je na pomoci i Panna Mária Ružencová – prítomná v modlitbe svätého ruženca.

Obetné dary, ale aj poďakovanie nášmu dôstojnému pánu za jeho nekonečnú usilovnosť a Božie slovo nám prinášané ukončili omšu. Potom pred oltár nastúpili malé dievčatá a chlapci s heligónkami z Oravy a pod vedením Ivany Gašperákovej zahrali skladby. Za potlesku sa premiestnili pred kostol, kde hrali pre dobrú náladu všetkých prítomných. Tu stáli rodiny, známi, priatelia. Pri zvukoch rezkej hudby a spevu sa hostili koláčikmi, ale aj vínkom, ktoré ponúkala krojovaná mládež.

Čo dodať na záver tohto nádherného víkendu? Len veľké ďakujem všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom pričinili o tieto nádherné chvíle a momenty hodovej slávnosti.

Eva Dekanová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 22. októbra. Tento deň je Medzinárodným dňom porozumenia koktavosti a Svetovým dňom misií. Meniny má Sergej.
  • 22.10.2024, 00:07
  • Dobré ráno, Piešťany!
Mesto Piešťany sa zapája do výzvy Envirofondu na poskytnutie dotácie pre rok 2024 na „Vybrané adaptačné opatrenia na zmenu klímy…
  • 22.10.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
streda, 23. októbra 2024
Meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava