Zážitkové prehliadky mesta vstupujú do štvrtej sezóny

  • Kultúra a spoločnosť
  • 23. septembra 2023, 22:30

Prechádzky po kúpeľnom meste so spomienkami nezlomného podnikateľa Ľudovíta Wintera v slúchadlách a výstupmi hercov v dobových kostýmoch priamo v uliciach sa budú konať každú sobotu od 7. októbra do 25. novembra. Do svojej štvrtej sezóny vstupujú v slovenskej i maďarskej verzii. Vstupenky sú v predaji cez webovú stránku krajzazitkov.sk.

(Autor: am)

Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj a župné Divadlo Jána Palárika v Trnave vytvorili podujatie na pomedzí dramatického diela a komentovanej prehliadky. Sprievodcom po Piešťanoch je Ľudovít Winter, ktorý už ako 20-ročný začal budovať meno piešťanských kúpeľov a vo svojom úsilí nepoľavil ani vtedy, keď sa s podlomeným zdravím vrátil z koncentračného tábora.

Počas celého života sa riadil radou, ako byť úspešným, ktorú mu dal jeho otec: „Nauč sa robiť z ničoho niečo a zo zlého dobré.“ Vďaka svojej húževnatosti spravil zo zablatenej dediny vyhľadávanú kúpeľnú destináciu. Nezastavila ho ani svetová vojna, rozpad rakúsko-uhorskej monarchie, etnická a náboženská nevraživosť ani globálna ekonomická kríza.

„Vstupujeme do štvrtej sezóny komentovaných prehliadok, o ktoré je stále veľký záujem. Konajú sa vždy na jar a na jeseň, pretože tieto ročné obdobia sú na prechádzky ideálne. Naším cieľom je upozorniť na výnimočnosť Piešťan a zážitkovým spôsobom poodhaliť kus histórie aj mimo hlavnej sezóny, keď sa koná množstvo iných podujatí,“ hovorí Katarína Rohaľová z KOCR Trnavský kraj.

Novinkou jesennej sezóny  je možnosť absolvovať zážitkovú prehliadku aj v maďarčine, rodnej reči Ľudovíta Wintera. „Aj táto jazyková mutácia vznikla vďaka umelcom z Divadlo Jána Palárika v Trnave. Premiéru mala v apríli počas infocesty pre maďarských novinárov, ktorí v tamojších médiách publikovali viacero článkov a reportáží,“ dodáva Rohaľová.

Zážitkové prehliadky sa začínajú vždy o 10.00 a 14.00 h pri soche Ľudovíta Wintera na Kolonádovom moste. Pokračujú zastávkami pri Kursalone, Zelenom strome, barlolámačovi, hoteli Thermia Palace, Pro Patrii a vrcholia na kúpalisku Eva. Účastníkov na tejto ceste sprevádzajú herci v dobových kostýmoch. Znázorňujú príbehy, ktoré formou rozhlasovej dramatizácie počúvajú účastníci zo slúchadiel. Vďaka tomu sa dozvedia o Piešťanoch veľa nového. Každá budova, ktorú nechal Winter postaviť, je spojená s inou epizódou jeho života. História kúpeľného mesta preto úzko súvisí s osudom tejto výnimočnej osobnosti. O scenár, réžiu a herecké výkony v oboch jazykových mutáciách audiohry sa postarali umelci z Divadla Jána Palárika v Trnave. Postavy naživo znázorňujú priamo v uliciach Piešťan členovia Univerzitného divadla THE.ART.RE UCM a Divadla z Malého Ríma.

0 Shares

Najnovšie správy

Mesto Piešťany sa zapája do výzvy Envirofondu na poskytnutie dotácie pre rok 2024 na „Vybrané adaptačné opatrenia na zmenu klímy…
  • 22.10.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
Dnes je utorok 22. októbra. Tento deň je Medzinárodným dňom porozumenia koktavosti a Svetovým dňom misií. Meniny má Sergej.
  • 22.10.2024, 00:07
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 23. októbra 2024
Meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava