V Očkove súťažili vo varení gulášu
Víkend v Očkove sa niesol v znamení
rozvoniavajúceho kotlíkového
guláša. V sobotu popoludní si
to na miestnom futbalovom ihrisku
rozdalo medzi sebou päť tímov
v druhom ročníku súťaže vo varení
tejto dobroty s názvom Očkovský
guláš 2016.
Počet účastníkov poznačilo množstvo akcií, konajúcich sa v posledný prázdninový víkend v okolitých obciach, a tak oproti minulému roku o polovicu nižší počet tímov začal svoje súťažné varenie krátko popoludní. To však amatérskym kuchárom neodobralo na eláne a okamžite po pomyselnom výstrele sa spustilo miešanie tajných ingrediencií na prípravu tohto tradičného pokrmu.
Okolo kotlíkov sa obracali chlapi, ale i nežnejšie členky súťažných družstiev. Po niekoľkých hodinách sa už celou obcou niesla vôňa, ktorá na ihrisko prilákala i domácich obyvateľov obce. O piatej popoludní bolo dovarené. Súťažiaci označili svoje porcie číslami a anonymne predložili porote. Po pár minútach ochutnávania vzoriek, porovnávania vôní a „podivného“ skúmania padol ortieľ. Víťazom sa už druhýkrát stalo družstvo starostu Očkova Miroslava Beňoviča. Opäť sa tak zopakoval scenár z minulého roka s úsmevným podpichovaním o podplácaní poroty.
Po vyhodnotení prišli na rad aj záujemcovia o ochutnanie kulinárskeho umenia súťažiacich. A že mala porota ťažkú úlohu vybrať víťaza, potvrdzuje i to, že sa všetok guláš zjedol ešte v ten deň. „Sme zrejme jediná obec v okolí, kde sa súťažný guláš nepredáva, ale rozdáva každému, kto má naň chuť,“ dodal starosta s úsmevom.
Kuchári však už hneď po ukončení súťaže spriadali plány na recept guláša, aby práve ten ich bol budúci rok najlepší.
Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 36, ktoré je v predaji od 6. septembra.