Kuchári i čašníci maturovali zo svojich praktických zručností
Osemnásť kuchárov a šestnásť čašníkov Strednej odbornej školy
obchodu a služieb v Piešťanoch zvládlo praktickú maturitu
s nadhľadom i šarmom. Kým kuchári v bielych čapiciach varili,
grilovali, piekli či smažili, ich kolegovia v čašníckych odevoch
nastierali slávnostné tabule a pred ostrozrakom poroty flambovali či grilovali.
Praktická časť maturít sa konala v utorok 3. mája. „Tento rok sa niesol v duchu regionálnej gastronómie. Každý žiak si vyžreboval jednu oblasť Slovenska. Kuchári museli navrhnúť a uvariť príslušné regionálne štvorchodové menu aj s múčnikom a čašníci okrem zručností – tranžírovania pstruha alebo kurčaťa, prípravy predkrmového šalátu, ovocného šalátu či miešania tatarského bifteku – pred zrakom hosťa flambovali ovocie či palacinky. Podávali i prezentovali rôzne miešané alkoholické a nealko nápoje či kávy. Museli zvládnuť slávnostnú tabuľu na vyžrebovaný región,“ uviedla hlavná majsterka Jana Hašková.
Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 19, ktoré je v predaji od 10. mája.