Recept: Mamičky, upečte deťom lupáčiky
Máte chuť na čerstvé lupáčiky? Nechajte sa inšpirovať od Petry Breče z Vrbového. Lupáčiky jej pomáhal piecť jej malý syn Samko. Vraj chutili vynikajúco s maslom, džemom či nutelou, len trošku menej sladko ako z obchodu. Parádne prevoňali celú kuchyňu.
Suroviny:
250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, lyžička soli, 100 ml oleja, 60 g kryštálového cukru, 30 g droždia, 3 žĺtky, 300 ml mlieka. Na potretie a posypanie potrebujeme aj vajce a mak.
Postup:
Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme soľ, olej, žĺtky a vykysnutý kvások. Vymiesime vláčne cesto, vrch jemne posypeme múkou, prikryjeme servítkou alebo papierom na pečenie a na to položíme utierku (papier preto, aby sa nám utierka nezašpinila). Cesto treba odložiť na teplé miesto, naše staré mamy urýchľovali kvasný proces aj tak, že misu strčili pod perinu. Vykysnuté cesto rozdelíme na 15 častí, každú jemne premiesime a necháme päť minút podkysnúť. Potom vyšúľame šúľky dlhé asi 13 centimetrov, uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a trošku zohneme do tvaru rožteka. Lupáčiky potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme makom a necháme 15 minút kysnúť. Pečieme pri teplote 200 stupňov Celzia približne 20 minút.
Dobrú chuť!