Jeden Slovák ročne vyhodí v priemere potraviny po záruke v hodnote 100 až 150 eur
Slovensko zaostáva v kúpyschopnosti potravín za priemerom EÚ, dovoliť si poriadny obed aspoň raz za dva dni nemôže takmer 12 percent obyvateľov krajiny.
Jeden Slovák vyhodí ročne vyhodí v priemere potraviny po záruke v hodnote 100 až 150 eur ročne. V tlačovej správe to pri príležitosti Svetového dňa potravy uviedla analytička spoločnosti Wood & Company Eva Sadovská. Vychádzala pri tom z prepočtov spoločnosti a aktuálnych údajov Štatistického úradu SR a Eurostatu. Na jedného obyvateľa Slovenska pripadá ročne 100 kilogramov potravinového odpadu. Pri umiestňovaní na skládky je pritom práve bioodpad najväčším pôvodcom znečistenia.
Kým v niektorých domácnostiach dochádza k plytvaniu potravinami, v iných pociťujú ľudia ich nedostatok. V kúpyschopnosti potravín Slovensko zaostáva za priemerom Európskej únie (EÚ). Podľa štatistík si napríklad nemôže dovoliť poriadny obed aspoň raz za dva dni 12 percent obyvateľov krajiny, teda približne 634-tisíc ľudí. Tento problém sa najviac týka starších ľudí žijúcich osamotene alebo domácností, v ktorých žije jedna dospelá osoba s maloletým deťmi. Podľa údajov Eurostatu si pritom v krajinách EÚ nemôže dovoliť obed s mäsom alebo jeho vegetariánsku alternatívu menej ako sedem percent obyvateľov.
Situáciu na Slovensku sa pritom môže ešte zhoršiť. Kým počas prvých piatich mesiacov tohto roku ceny potravín a nealkoholických nápoj klesli v priemere o 0,8 percenta v porovnaní s rokom 2020, v auguste už bola ich cena o 3,6 percenta vyššia. Podľa odhadov analytikov by cena potravín mohla na prelome tohto a budúceho roka dosiahnuť nárast o päť percent v porovnaní s rokom 2020.
Svetový deň potravy pripadá na 16. októbra od roku 1979, kedy bol vyhlásený na konferencii Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). Uznáva ho viac ako 150 krajinách po celom svete. Kým v bohatších krajinách sa počas tohto dňa zaoberá verejnosť témami využívania nových technológií pri produkcii potravinových surovín, v chudobnejších sa zaoberá nedostatkom potravín a hladovaním.
SITA