ZÁHRADA: Slivky pomáhajú tráveniu a posilňujú kosti
Odborník Jozef Šimko zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch informuje o rôznych odrodách sliviek a slivkovín.
Slivky a poloslivky sú veľmi rozšírené a obľúbené v našich záhradkách. Keď zvládneme ochranu pred pilatkou slivkovou (najčastejšie aplikáciou insekticídu na konci kvitnutia), obvykle sa dočkáme bohatej úrody. Mnohé odrody vydržia na strome ešte dlho po dozretí, v plodoch narastá koncentrácia cukru.
Ideálne spojenie vápnika a fosforu pôsobí blahodarné na posilnenie kostí a pomáha tráveniu. Sušené slivky sú známe svojím laxatívnym účinkom a poskytujú užitočné množstvo vlákniny a železa. Odrody slivkovín zaraďujeme podľa znakov a vlastností plodov do pomologických skupín.
Slivky: Majú pretiahnuté tmavofialové plody a k obom koncom sú zúžené. Tuhá, viac-menej oranžovožltá šťavnatá dužina sa ľahko oddeľuje od kôstky. Šupka sa ťažko oddeľuje od dužiny a nebýva kyslá. Kôstka je pretiahnutá, sploštená, na obidvoch koncoch ostro špicatá (s ostrým hrotom). Zo sliviek je najdôležitejšia „domáca slivka“ a Bystrická, ktorá sa pestuje v mnohých typoch. Z nových odrôd napr. Katinka alebo Hanita. Pozberová úprava – okrem čerstvého ovocia používa sa hlavne na koláče, lekvár, kompóty a na pálenie.
Poloslivky: Podobajú sa slivkám. Plody nebývajú výrazne pretiahnuté a konzistencia dužiny nie je tak pevná ako u sliviek. Medzi odrodami sú výrazné rozdiely ako v znakoch plodov, tak aj v stromoch. Ide totiž o hybridy sliviek so slivami alebo ringlotami, napríklad Čačanské alebo Stanley.
Ringloty: Majú väčšie plody guľovitého, oválneho alebo vajcovitého tvaru s pevnou dužinou, ktorá sa zväčša dobre oddeľuje od kôstky. Má vyšší obsah cukrov a ušľachtilú arómu. Šupka má rôznu farbu, je kyslá a ľahko sa oddeľuje od dužiny. Medzi ne patrí napríklad Althanova.
Slivy: Plody majú viac-menej guľovité alebo oválne, s dužinou redšou, mäkšou, často neoddeliteľnou od kôstky. Šupka môže mať rôznu farbu a rôzne ťažko sa oddeľuje od dužiny. Chuť je rozdielne aromaticky sladká až mdlá. Využívajú sa hlavne ako stolové ovocie, napríklad Valjevka.
Mirabelky: Plody sú drobnejšie guľovité, žlté až zlatožlté so žltou dužinou, ktorá sa obyčajne dobre oddeľuje od kôstky. Odlišujú sa najmä dobou dozrievania. Medzi ne patrí napríklad Nancyjská.
Myrobalán: Plody sú červené, žlté, tmavofialové a lesklé. Okraje listov ostro pílkovité, v hornej časti letorastov sú špicaté. Rub pozdĺžne hlavných žíl je chlpatý. Ovocie dozrieva v októbri. Používa sa ako podpník pre kôstkoviny. V súčasnosti sú na trhu už veľkoplodé odrody nazývané aj plumy.