Recepty starých materí: Lokše s makom a lekvárom

  • Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť
  • 20. augusta 2022, 08:24
  • Autor:vd

Prinášame vám recept našich starých materí. Dávne jedlá z múky, kapusty, masti, zemiakov, fazule a iných tradičných surovín sa stále objavujú na stoloch v domácnostiach našich gazdiniek. Ak máte doma viacero šikovných rúk, niekedy stačia aj dve, skúste si upiecť lokše s makom a lekvárom. A potom si utrite „papuľku.“ Len nie do vechťa!

Budeme potrebovať: asi 1500 g zemiakov uvarených v šupke, 320 g hladkej múky, trošku soli, bravčovú masť na potretie.

Postup: Zemiaky olúpeme, prelisujeme alebo postrúhame na mrkvovom struháku, pridáme múku a soľ. Všetko spolu zmiesime a vypracované hladké cesto necháme odstáť. Potom ho rozdelíme na 34 kúskov, urobíme z nich guľôčky, opäť necháme postáť a rozvaľkáme. Vaľkať môžeme na utierke, neminieme toľko múky. Pečieme nasucho na platničke alebo v panvici. Lokše netreba piecť dlho, aby sa príliš nepripiekli. Hotové ešte posolíme, potrieme bravčovou masťou, naplníme slivkovým lekvárom a pomletým makom. Niekto má rád lokše plnené kačacími či kuracími pečienkami, prípadne mäsom z hydiny, kyslou kapustou či inou plnkou podľa chuti. Ak ste urobili lokší viac, môžete si ich odložiť aj do mrazničky.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 8. septembra. Tento deň Svetovým dňom fyzikálnej terapie, Medzinárodným dňom gramotnosti (UNESCO) a Svetovým dňom prvej pomoci.…
  • 08.09.2024, 00:03
  • Dobré ráno, Piešťany!
V rámci každoročnej výzvy Do práce na bicykli, najazdili Piešťanské tímy celkom 20 249,24 kilometrov. Keďže Piešťany sú odjakživa mestom bicyklov,…
  • 06.09.2024, 01:25
  • cyklistika / Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Piešťany / Šport
nedeľa, 8. septembra 2024
Meniny má Miriama, zajtra Martina