Bylinkárka radí: Šišiak proti alergiám a rakovine
Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví šišiak bajkalský.
Šišiak bajkalský (Scutellaria baicalens) patrí už 2000 rokov medzi základné bylinky v tradičnej čínskej medicíne. Najnovšie výskumy dokázali, že dokáže ovplyvňovať našu genetickú informáciu, a tak pomáha v prevencii proti chorobám. Je to bylina proti alergiám a rakovine.
Je jedinečná v tom, že dokáže zmeniť genetickú informáciu, ktorú sme zdedili po rodičoch. Žiadna iná bylina ju zmeniť nedokáže. Šišiak bajkalský za pomoci tejto reakcie výborne funguje v prevencii liečby nádorov prostaty a prsníka. Výskumy poukázali, že je užitočný aj v prípade veľmi agresívnych nádorov pečene a tiež pri niektorých leukémiách. V rámci prevencie a liečby kardiovaskulárnych ochorení je dôležité, že znižuje hladinu cholesterolu, triaglyceridov v krvi a tlak krvi.
Šišiak je vhodný pre ľudí, ktorí trpia častými virózami a zníženou imunitou. Odporúčam ho aj na zníženie cukru v krvi, pri hormonálnej poruche, stimuluje činnosť mozgu, pri úzkosti, na dobrú náladu, upokojuje nervový systém, zlepšuje spánok, pri alergiách, pri červených očiach.
Bylina má protizápalové a antibakteriálne pôsobenie. Účinnými látkami sú flavonoidy, glykozidy, triesloviny, minerálne látky a iné zdraviu prospešné látky.
Odvar z koreňa, listov alebo vňate
Postup: 1 ČL koreňa, listov či kvitnúcej vňate šišiaka bajkalského povaríme v 1/4 l vody 10 minút. Lúhujeme 10 minút, precedíme a užijeme raz denne po 17. hodine. Užívame 14 dní, 14 dní prestávka a takto môžeme viackrát zopakovať. Odvar môžeme použiť aj ako kloktadlo pri bolestiach hrdla.
Šišiak by nemali užívať tehotné ženy, dojčiace ženy a ľudia, ktorí si pichajú inzulín.
Anna Kopáčová