Bylinkárka radí: Kotvičník zemný je prírodnou viagrou
Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová prezradí, aké účinky má nažlto kvitnúci kotvičník zemný.
Kotvičník zemný (Tribulus terrestris) rastie v oblastiach Európy, Ázie, Austrálie a Afriky. Pochádza z Japonska a Číny. Najväčšie rozšírenie tejto jednoročnej rastliny je v strednej Ázii a v európskej časti Ruska, rastie aj v Indii a na Srí Lanke.
Kotvičník zemný rastie pozdĺž riek, potokov, pasienkov a v záhradách. Rastie do výšky 10 až 60 centimetrov, stonka je plazivá, poliehavá, chlpatá. Listy má podlhovasto vajcovité, perovito zložené a nerovnako veľké. Kvety sú asi päť milimetrov široké a žlté. V ajurvédskej a ľudovej medicíne sa z tejto bylinky používa extrakt. Zvyšuje hladinu testosterónu, preto sa používa predovšetkým ako sexuálny stimulátor, na pohyblivosť spermií a tvorbu svalovej hmoty.
Táto bylinka sa mi osvedčila u mužov i u žien nad 45 rokov. U žien zvyšuje hladinu hormónu FSH – folikuly, estradiolu, zmierňuje negatívne klimakterické symptómy, je vhodná pri nespavosti, napätí, depresiách, návaloch horúčavy, pomáha na redukciu telesného tuku, pri podráždenosti a zmenách nálad.
Zbieram celú vňať počas kvitnutia od mája do septembra. Kotvičník zemný odporúčam pri ochoreniach pečene, pri chorobách obličiek a močových ciest, inkontinencii, závratoch, poruchách zraku, ušných šelestoch, na mužskú a ženskú plodnosť, krvný obeh, znižuje tlak, rozširuje cievy, tlmí tachykardiu, predlžuje diastolu, pôsobí preventívne proti rôznym chorobám.
Tinktúru, kapsule alebo tabletky z kotvičníka zemného dostaneme kúpiť v lekárňach či v bio predajniach. Užívame podľa potreby alebo ako je uvedené na obale výrobku.
Čaj z kotvičníka
Jednu polievkovú lyžicu kotvičníka zalejeme pol litrom vriacej vody. Necháme vylúhovať desať minút, precedíme. Nápoj rozdelíme na dve časti, prvú užijeme dopoludnia a druhú popoludní.
Tinktúra z kotvičníka
Potrebujeme: 100 g čerstvej vňate kotvičníka, 7 dl pálenky alebo liehu, 7 dl pohár
Postup: 100 g čerstvej vňate dáme do 7 dl pohára a zalejeme až po vrch domácou pálenkou alebo lekárenským liehom. Lúhujeme jeden mesiac, občas pretrasieme, aby sa nám čo najskôr uvoľnili liečivé látky. Potom prefiltrujeme cez gázu do fľašky a dobre uzavrieme. Odložíme na chladné, tmavé a suché miesto. Tinktúra je na vnútorné použitie – trikrát denne 10 kvapiek do polievkovej lyžice s teplou vodou.
Anna Kopáčová