Recept: Bryndzová nátierka

  • Recepty
  • 13. októbra 2019, 00:01

Napriek tomu, že najlepšia bryndza je májová, táto potravina je vhodná na konzumáciu počas celého roka. Už naši predkovia tvrdili, že zdravie organizmu závisí od správnej funkcie hrubého čreva. Správnu činnosť čriev zabezpečujú probiotické kultúry a kvasinky, ktorých má bryndza neúrekom. Okrem toho obsahuje vápnik prospešný pre kosti, fosfor, draslík, vitamíny radu B, A, C, D, K.

Bryndza je vynikajúce probiotikum. foto:autor

Naše biele zlato alebo probiotická bomba je známa aj za hranicami. Ako sa hovorí, že Talianom patrí výroba parmezánu, Francúzom rockfortu, tak najlepšia bryndza patrí Slovákom.

Dnes si z bryndze vyrobíme chutnú nátierku, ktorú môžete podávať nielen na raňajky, ale aj na „suchú“ večeru.

Suroviny:

250 g bryndze

125 g masla

2 polievkové lyžice kyslej smotany

1,5 polievkovej lyžice mletej červenej sladkej papriky

trošku korenia

zelené olivy bez kôstok podľa chuti

tmavý chlieb

1 rajčina

Postup:

Bryndzu vymiešame so zmäknutým maslom, pridáme kyslú smotanu. Masu ochutíme korením a mletou paprikou. Nakoniec vmiešame nadrobno posekané zelené olivy. Nátierku navrstvíme na tmavý chlebík a navrch dáme trošku posekaných olív. Podávame s rajčinami alebo s inou zeleninou, napr. reďkovkou alebo paprikou.

Dobrú chuť!

Slavomíra Nováková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 22. novembra. Tento deň je Sviatkom sv. Cecílie, patrónky hudby, hudobníkov a spevákov. Meniny má dnes Cecília.
  • 22.11.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Podľa meterologických informácii by prvé sneženie tejto zimy nemalo nechať na seba dlho čakať. Prvé vločky sa totiž očakávajú na…
  • 21.11.2024, 00:33
  • Piešťanský týždeň / počasie / Piešťany / Spravodajstvo / Región
sobota, 23. novembra 2024
Meniny má Klement, zajtra Emília