Recept: Bryndzová nátierka
Napriek tomu, že najlepšia bryndza je májová, táto potravina je vhodná na konzumáciu počas celého roka. Už naši predkovia tvrdili, že zdravie organizmu závisí od správnej funkcie hrubého čreva. Správnu činnosť čriev zabezpečujú probiotické kultúry a kvasinky, ktorých má bryndza neúrekom. Okrem toho obsahuje vápnik prospešný pre kosti, fosfor, draslík, vitamíny radu B, A, C, D, K.
Naše biele zlato alebo probiotická bomba je známa aj za hranicami. Ako sa hovorí, že Talianom patrí výroba parmezánu, Francúzom rockfortu, tak najlepšia bryndza patrí Slovákom.
Dnes si z bryndze vyrobíme chutnú nátierku, ktorú môžete podávať nielen na raňajky, ale aj na „suchú“ večeru.
Suroviny:
250 g bryndze
125 g masla
2 polievkové lyžice kyslej smotany
1,5 polievkovej lyžice mletej červenej sladkej papriky
trošku korenia
zelené olivy bez kôstok podľa chuti
tmavý chlieb
1 rajčina
Postup:
Bryndzu vymiešame so zmäknutým maslom, pridáme kyslú smotanu. Masu ochutíme korením a mletou paprikou. Nakoniec vmiešame nadrobno posekané zelené olivy. Nátierku navrstvíme na tmavý chlebík a navrch dáme trošku posekaných olív. Podávame s rajčinami alebo s inou zeleninou, napr. reďkovkou alebo paprikou.
Dobrú chuť!
Slavomíra Nováková