Recept: Patizónové placky

  • Recepty
  • 22. septembra 2019, 00:01

Jeseň je obdobím, keď je na pultoch množstvo rôznych druhov tekvíc. Tekvica, patizóny či cukiny sú na pestovanie mimoriadne nenáročné, rastú rýchlo a v kuchyni majú širokú škálu možností prípravy. Patizón patrí do druhu tekvica a takto sa volá aj jeho plod. Je pomocníkom pri dodržiavaní diétnych režimov, pretože disponuje nízkym obsahom kalórií. Pre nízky obsah sodíka sa odporúča konzumovať srdciarom a ľuďom s poruchami funkcie obličiek. Dnes si z tejto zeleniny pripravíme placky.

Patizón obsahuje málo sodíka. foto: autor

Suroviny:

1 stredne veľký patizón

1 väčší zemiak

2 vajcia

polohrubá múka podľa potreby

soľ, korenie, majorán podľa chuti

1 až 2 strúčiky cesnaku

1 stredne veľká cibuľa

olej na vysmážanie

Postup:

Patizón a zemiak ošúpeme, z patizónu odstránime jadrovníky. Nastrúhame, necháme odstáť a zbavíme vody. Pridáme dve celé vajcia a múku. Ochutíme soľou, korením a majoránom. Pridáme pretlačený cesnak a nadrobno nakrájanú cibuľku, ktorú sme predtým jemne posmažili na panvici. Vysmážame na oleji alebo masti, pričom lyžicou tvarujeme placky. Placky ukladáme najprv na tanier so servítkou, aby neboli zbytočne mastné. Pri podávaní môžeme posypať syrom a ozdobiť kečupom, ale chutia aj bez týchto ingrediencií.

Dobrú chuť!

Slavomíra Nováková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 23.04.2025, 22:42
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 25. apríla 2025
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava