Broskyne v Čachticiach skákali do košíkov samy

Máte radi sladkú, zrelú, šťavnatú a nádherne sfarbenú broskyňu? Žlto-oranžovo-červenú či radšej tmavšiu, dobordova? Mäkšiu či tvrdšiu? Aké len chcete – a všetky vynikajúcej chuti si môžete nazbierať na svahoch Čachtíc. Na stromoch obsypaných plodmi leta. Samozber tu ponúka miestne poľnohospodárske družstvo. Cena je v dnešnej dobe symbolická. Kilo tu ponúkajú po sedemdesiat centov.


Tento usilovný pomocník tiež pomáhal rodičom. (Autor: vd)

„Urodili sa nám naozaj vynikajúce, chutné a šťavnaté broskyne. Máte niekoľko druhov, úroda je porovnateľná s minulými rokmi. Každý, kto sem príde, sa určite nevráti domov bez plných košíkov či prepraviek. Ľudia si broskyne oberajú na zaváranie, ale aj konzum,“ povedala nám ovocinárka Irenka, ktorá mala na starosti váženie a predaj ovocia.

V sade na pravej strane boli odrody, ktoré si gazdinky brali na zaváranie. „Tieto idú ľahšie od kôstky, takže pri čistení a rozpoľovaní ide práca od ruky,“ zaškolila nás mladá gazdinka z Nového Mesta nad Váhom. Na ľavej strane sadu boli zasa odrody tmavo sfarbené. Tieto broskyne boli o niečo tvrdšie a od kôstky sa dužina oddeľovala ťažšie. Ale chuť mali nezameniteľnú. Rozplývali sa na jazyku.

„Prišli sme sem z Hrádku, chceme si naoberať broskyne na konzervovanie,“ pochválili sa dvaja chlapi, pričom podobne ako iní aj oni oberali systémom jedna do úst, desať do košíka. Broskyne priam lákali k zahryznutiu. Pochúťka to bola vynikajúca. Prepravku s hmotnosťou do tridsať kilogramov šikovný oberač zvládol naplniť za polhodinu.

Dozvedeli sme sa i to, ako broskyne gazdinky, čo tu boli, zavárali. Jedna – z Trenčína – sa pochválila, že dáva na jeden pohár vždy dve veľké lyžice kryštálového cukru. Ďalšia nedopustila na sirup. „Ja dávam na liter vody pol kila cukru,“ dodala panička spod Bátoričkinho hradu.

Chlapi zasa počas oberačky viedli reči o pálenkách. Hovorili o voňavej marhuľovici, hruškovici a jeden z nich snil o broskyňovici.

Každý si oberačkový deň v Čachticiach užíval po svojom. Prišli sem celé rodiny zo širokého okolia. Rodičom či starým rodičom pomáhali aj prázdninujúce deti a vnuci. Dievčatá i chlapci nám ochotne zapózovali pri plných prepravkách aj s košíkmi v ruke. „Ja som Adelka, prišla som sem sa babičkou a dedkom, aby som im pomohla,“ povedalo asi deväťročné dievčatko, ktoré prišlo do sadu nastylované ako na módnu prehliadku. Nechýbal biely klobúčik z madeiry a módne okuliare proti pálivému slnku. To veru poriadne pripekalo. A tak oberačka bola znesiteľnejšia skôr ráno ako na pravé poludnie.

Samozber broskýň v Čachticiach pokračuje aj tento týždeň. Takže kto ešte nemá v špajzi či komôrke a pivnici zásoby na zimu a kto miluje pečené kurča s ryžou a broskyňovým kompótom, či maslový chlieb s džemom z broskýň, alebo smoothie, rozhýbte sa a namierte si to k Čachticiam. Neobanujete!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 22. novembra. Tento deň je Sviatkom sv. Cecílie, patrónky hudby, hudobníkov a spevákov. Meniny má dnes Cecília.
  • 22.11.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Podľa meterologických informácii by prvé sneženie tejto zimy nemalo nechať na seba dlho čakať. Prvé vločky sa totiž očakávajú na…
  • 21.11.2024, 00:33
  • Piešťanský týždeň / počasie / Piešťany / Spravodajstvo / Región
Dnes je štvrtok 21. novembra. Tento deň je Svetovým dňom filozofie, Svetovým dňom pozdravov a Svetovým dňom televízie. Meniny má…
  • 21.11.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 22. novembra 2024
Meniny má Cecília, zajtra Klement