Recepty na letné dni – tekvicový prívarok
K letným jedlám patrí neodmysliteľne tekvicový prívarok. Táto lahodná zelenina sa dá pripraviť na rôzne spôsoby, napr. zapečená s mletým mäsom alebo na spôsob prívarku, ktorý chutí aj nastudeno. Dúfam, že neurazím gazdinky, keď som klasický prívarok pripravila trošku inak.
Tekvicový privarok:
Suroviny pre 4 osoby:
1 stredné veľká tekvica, 1 cibuľa, 2-3 strúčiky cesnaku, 1 téglik kyslej smotany, približne 1/2 litra mlieka, kôpor, soľ, korenie, rasca, mletá červená paprika podľa chuti, trošku oleja – radšej slnečnicový ako repkový, 3 polievkové lyžice polohrubej múky (ja som dala špaldovú), asi 600 g no- vých zemiakov, maslo, 4 vajcia alebo 3 malé konzervy bravčového mäsa vo vlastnej šťave
Postup:
Tekvicu ošúpeme, prekrojíme, vydlabeme jadro a pokrájame na kocky. Cibuľu posekáme nadrobno a speníme na oleji. Pridáme kocky tekvice, posolíme, okoreníme, ochutíme rascou a červenou paprikou, zalejeme vodou a necháme dusiť asi 15 minút. Odstavíme z horáku.
V kyslej smotane rozmiešame habarkou asi 3 polievkové lyžice polohrubej múky a za stáleho miešania pridávame do ešte horúcej uvarenej tekvice. Nakoniec dolejeme mlieko. Všetko nahladko rozmixujeme. Nalejeme do hrnca a povaríme asi 2 minúty. Pridáme posekaný čerstvý kôpor, pretlačené strúčiky cesnaku a prevaríme, kým prívarok nezhustne. Podávame s volským okom alebo s vajíčkom uvareným natvrdo. Ja som mala chuť na mäso, a keďže som doma nemala žiadne, použila som tri menšie konzervy bravčového vo vlastnej šťave.
Ako prílohu podávame zemiačiky uvarené v šupke posmažené na masle, dochutené soľou a mletou paprikou. Dobrú chuť!
Slavomíra Nováková,