Recepty na letné dni – lečo
Ako sme už písali v predchádzajúcich vydaniach Piešťanského týždňa, počas leta by sa mali jesť ľahko stráviteľné zeleninové jedlá. Keďže je momentálne sezóna cukety, pripravíme si jedlo z tejto obľúbenej zeleniny. Je ním jeden z variantov leča, avšak omnoho ľahšie stráviteľný ako klasický s vajíčkami.
LAHODNÉ LEČO
Suroviny pre 4 osoby:
4 stredne veľké zelené hrubostenné papriky
4 veľké rajčiny
3 cibule
3 menšie cukety
3 šulce syra Bambino
olej, soľ, korenie, paprika alebo kurkuma podľa chuti (ja som pridala aj trošku drvenej bazalky)
Postup:
Na panvici si na slnečnicovom alebo repkovom oleji speníme nadrobno posekanú cibuľu, pridáme rezance papriky, z ktorej sme vyrezali jadrovníky, a kocky z cukety. Prikryté podusíme asi 15 minút. Odkryjeme a pridáme nadrobno nakrájané rajčiny, premiešame a dusíme asi 5 minút. Ochutíme soľou, korením, paprikou (kurkumou), prípadne bazalkou, a premiešame. Nakoniec do masy vytlačíme syr Bambino, znovu zamiešame a povaríme asi 5 minút, kým sa syr neroztopí. Porcie leča ozdobíme troškou bazalky a kečupom. Podávame s hrubozrnným pečivom. Tento variant leča je ľahko stráviteľný, lahodí nielen oku, ale aj žalúdku.
Dobrú chuť!
Slavomíra Nováková