Recepty na letné dni
V dnešnom vydaní sa trošku pozrieme na ďalšiu obľúbenú zeleninu – brokolicu. Táto zelenina, sfarbená nazeleno, obsahuje neskutočne veľa vitamínov, najmä C a D, stopových prvkov, protialergénnych či protirakovinových látok. Podľa amerických vedcov je veľmi účinná pri liečbe rakoviny prostaty. Dá sa pripraviť na veľa spôsobov, avšak namiesto varenia sa odporúča použiť parný hrniec, čím zelenina nestratí dôležité živiny.
Zapečená brokolica
Suroviny pre 4 osoby:
2 stredné veľké brokolice
300 g šunky
2 kelímky kyslej smotany
2 mozzarelly
2 vajcia
200 g eidamu alebo ementálu
soľ, korenie, kurkuma, slnečnicový olej podľa potreby
Postup:
Brokolicu sparíme v parnom hrnci a rozoberieme na ružičky, z ktorých polovicu uložíme na vymastené dno zapekacej misy. Na brokolicové ružičky navrstvíme plátky šunky a na ne pozdĺžne pokrájanú mozzarellu. Dochutíme soľou, korením a kurkumou. Navrch poukladáme druhú polovicu brokolice. Vajíčka rozhabarkujeme s kyslou smotanou, pridáme nahrubo nastrúhaný eidam (ementál) a vylejeme na masu. Pečieme na 180 stupňoch v prikrytej mise asi 20 minút a potom odkryté 15 minút. Porcie môžeme ozdobiť kečupom. Podávame s uvarenými zemiakmi alebo s celozrnným pečivom.
Dobrú chuť! Slavomíra Nováková