Kuchári, cukrári a čašníci pod drobnohľadom fajnšmekrov
V Piešťanoch máme naozaj šikovných nielen kuchárov, ale aj cukrárov a čašníkov. Kuchári vedia krájať rezance presne na šírku jeden centimeter, cukrári zdobiť medovníky a čašníci v jednej ruke elegantne udržia aj štyri taniere. Tieto a ďalšie činnosti prezentovali pred odborníkmi, ktorí im žiaden prešľap neodpustili.
Stredná odborná škola obchodu a služieb na Mojmírovej ulici v spolupráci so Slovenskými liečebnými kúpeľmi Piešťany a Zuckmann Villou zorganizovala 21. mája súťaž zručností v gastronomických odboroch pod názvom Gastro štafeta.
Podujatie otvoril generálny riaditeľ kúpeľov Andreas Schuster. Koordinátorom podujatia v rámci projektu Gastro štafeta bolo Ministerstvo dopravy a výstavby SR a projekt na škole bol zameraný na podporu duálneho vzdelávania.
Súťažiace družstvá tvorili dvojice žiakov z odborov cukrár, kuchár a čašník servírka. Úlohou dvojice bolo v čo najkratšom časovom limite zdolať štafetovým spôsobom prekážkovú dráhu, vykonať jednotlivé pracovné úlohy a pritom preukázať profesijné zručnosti vo svojom odbore.
Cukrári absolvovali disciplíny ako príprava kornútku na zdobenie medovníka podľa predlohy, krájanie piškótovej rolády na 1,5 cm kúsky, rozbíjanie troch vajec a oddelenie žĺtkov od bielkov či naplnenie piatich kusov lineckého pečiva džemom
Kuchári mali nakrájať z cesta približne centimeter široké rezance, čistili uhorku tak, aby nemali veľa odpadu, potom ju krájali na kocky s hranou jeden centimeter, mali odhadnúť a presypať do misky pol kila ryže a k nej odhadnúť dve deci vody.
Čašníci sa mali pred komisiou prezentovať tým, že vedia preniesť v jednej ruke štyri polievkové taniere poskladané v štandarde, išlo o takzvaný prenosový tanier. Ďalej mali na podnose priniesť a preliať štyri polievky zo šálky do tanierov, otvoriť a naliať deci minerálky do štyroch pohárov na stonke a priniesť ich hosťom. Poslednou disciplínou bolo chystanie a prenesenie štyroch kávových sád na plate, pričom v šálkach bolo po deci kávy.
Ukázalo sa, že na Slovensku sa môžeme tešiť na šikovných odborníkov v gastronómii, pretože všetky tri kategórie prezentovali svoju zručnosť v danom odbore na vysokej úrovni.
(vd)