Šišky, ktoré vás nesklamú

  • Kultúra a spoločnosť
  • 7. februára 2023, 09:36
Celá príprava šišiek aj s kysnutím cesta trvá približne 1,5 hodiny. (Autor: vd)

Potrebujeme:

250 g hladkej múky na kysnuté cesto, 250 g polohrubej múky, pol kocky čerstvého droždia, 3 dl mlieka, 125 ml šľahačkovej smotany, pol kávovej lyžičky soli, troška kryštálového cukru (asi jedna lyžica), 2 žĺtky, troška rumu (stačí pol štamperlíka). Šišky môžeme ozdobiť lekvárom, jogurtom, snehovou či ovocnou penou alebo iba nutelou či práškovým cukrom.

Príprava:

Najskôr si urobíme kvalitný kvások – z asi 1 dl mlieka, pol lyžičky cukru a droždia. Kvások po vykvasení vylejeme do misy s múkou, žĺtkami, mliekom, cukrom, soľou a rumom. Dobre premiesime, cesto musí byť jemnučké, vzdušné. Necháme prikryté vykysnúť na teplom mieste asi hodinu. Keď je cesto „vyrastené“, jemne ho vyvaľkáme, povykrajujeme kolieska a tie potom od stredu ku kraju ponaťahujeme tak, aby bol stred skoro priesvitný. Smažíme vo vriacom oleji. Zdobíme podľa chuti.

Šišky sú dobré, lahodné. Potešia oko aj žalúdok, lebo nie sú mastné.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 29.04.2025, 21:28
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 30. apríla 2025
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela