Opitého Izidora vylepšili v Rakoviciach jablkami
Je obdobie, keď gazdinky zúročia plody záhrad aj maškrtami na tanieri. Už tradične – zopár dní pred Sviatkom všetkých svätých – sa v Rakoviciach konáva súťaž o najlepší zákusok či koláč z jabĺk. Aj tento rok si v rámci Dňa otvorených dverí v Strednej odbornej škole Rakovice zmerali svoje schopnosti viaceré domáce pekárky-cukrárky.
Netreba azda zvlášť zdôrazňovať, že koláčiky, ktoré porotcovia ocenili, museli byť predovšetkým chutné, lahodné, sladučké a v neposlednom rade museli dobre vyzerať. V Rakoviciach si prvé miesto za takýto zákuštek vyslúžila žiačka nadstavbového štúdia Nela Kristeková, ktorá vylepšila pôvodnú receptúru známeho slovenského zákusku s názvom Opitý Izidor pridaním jemných jabĺk. A tak upiekla opitý jablčník, po ktorom sa v priebehu pár minút ponúkania verejnosti len zaprášilo.
Skúsená gazdinka Mária Bukovčáková z Nižnej, ktorá je známa aj svojimi vynikajúcimi zemiakovými lokšami, tentoraz upiekla ovocné pokušenie – koláčik, ktorý si vybojoval v súťaži druhú priečku. Tá tretia patrila študentke druhého ročníka floristiky Chiare Ardan. Prezentovala sa Prekvapením v košíku. Všetky tri koláčiky boli fantastické a človek mal pri ich konzumácii nebíčko na jazýčku.
(vd)