Banka: Najkrajšie jablko dopestoval Jozef Gašpar, najchutnejší džem uvarila Eva Reháková
Na výstave ovocia , zeleniny ale i na ochutnávke medov či domácich lekvárov a džemov v obci Banka bolo miestami ako v úli. Návštevníci piateho ročníka záhradkárskej výstavy načierali v sobotu 15. septembra do deviatich pohárikov medu lúčneho, kvetového, lipového či horského . Ochutnávali sladučké lekváre bananských gazdiniek. Z trinástich vzoriek nebolo jednoduché nájsť tú najchutnejšiu. Boli tu lekváre slivkové, černicové, rakytníkové, marhuľové či tekvicové. Stoly sa prehýbali pod ťarchou nádherných plodov ovocia. Dominovali najmä jablká.
Oči blúdili po krásne sfarbených jablkách, šťavnatých strapcoch hrozna či hruškách. V košíkoch stáli ako vojaci mrkvy, tekvice a všakovaké iné pekné plody záhrad. „Sme radi, že naša Základná organizácia Slovenského záhradníckeho zväzu tento rok usporiadala už piaty ročník výstavy. Svoje výpestky tu ponúkajú naši členovia, ľudia obdivujú 120 exponátov,“ uviedol tajomník SO SZZ Banka, Dušan Slovák.
Dodal, že tento rok bol mimoriadne priaznivý na kvalitné a pekné jablká,a le aj ostatné ovocie. Urodili sa hrušky, broskyne, ukazuje sa pekná úroda hrozna. „Oproti predchádzajúcim dvom rokom, kedy ovocie pomrzlo, môžeme skonštatovať, že aj napriek suchu je úroda veľmi priaznivé najmä čo sa týka kvality,“ dodal D. Slovák.
Na výstave mali návštevníci ohodnotiť aj najkrajšie jablko Banky. Cenu si tento rok odniesol plod odrody Rubín, ktorý vypestoval Jozef Gašpar. Najchutnejší džem uvarila z rakytníka Eva Reháková. Po prezretí výstavy sa ľudia mohli zabaviť pri tanci, ochutnať guláš či pozrieť si výstavu historických motocyklov.