Thajská zmrzlina – nebíčko na jazýčku
Korzovať po centre Piešťan môžete od júna s kelímkom thajskej zmrzliny v rukách. Horúca novinka si za pár dní získala rešpekt a obdiv labužníkov. Príprava je pastvou pre oči. Divadlo, za ktorým nemusíte cestovať do thajských uličiek, zažijete aj na Winterovej ulici pri Ville Veres.
Malí aj veľkí obdivujú zručnosť, s akou zmrzlinárky lejú smotanu na mínus 22 stupňov mrznúcu platňu. Sekajú špachtličkami ovocie, rozotierajú zmes ako palacinku a potom z nej rolujú úhľadné trubičky. Tie ukladajú do kelímkov, zdobia šľahačkou z čerstvej smotany, jahôdkami a čerešňami, lístkom mäty či medovky, posypú nastrúhanou citrónovou kôrou, dozdobia čokoládou či keksíkom.
„Každá zmrzlina je originál. Presne podľa výberu a chuti zákazníka. Niekto chce ovocnú, ďalší keksíkovú, karamelovú či čokoládovú. Na dochutenie nepoužívame aromatické látky, všetko je ekologické a prevažne naše – slovenské,“ povedala zmrzlinárka Evka. „Boli sme na dovolenke v Thajsku, a keď sme zbadali tamojších zmrzlinárov, dostali sme nápad začať s výrobou zmrzliny aj u nás. Príprava nie je ťažká, zručný človek to zvládne rýchle. V súčasnosti ako jediní na Slovensku vyrábame aj chuťovo neodolateľné jemne alkoholické zmrzliny Baileys a Griotka,“ uviedla majiteľka zmrzlinárne Markéta Sedláková.
Ak teda chcete zažiť nebíčko na jazýčku, určite vás piešťanská thajská zmrzlina osvieži a poteší. Jedna porcia zasýti štíhle ženy ako celý obed. Maškrtka na pohľadanie pre deti, ženy i mužov. Fajnových, aj tých, čo sú iba zvedaví.
(vd/inz)