Hoteláci počas Gastra pokrstili kalendár múčnikov a dezertov
Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera znovu pripravila tradičnú prehliadku sviatočne prestretých tabúľ, sladkých koláčikov a ďalších výtvorov študentov tejto piešťanskej školy.
Podujatie Gastro Vianoce 2013 sa na pôde školy uskutočnilo v utorok 10. a v stredu 11. decembra.
Počas utorkového slávnostného otvorenia podujatia mohli hostia na recepcii ochutnať rôzne sladké i slané dobroty a pochúťky. Súčasťou programu boli ukážky spoločenských tancov a predvádzanie sabráže – otvárania sektu odseknutím hrdla fľaše. Okrem toho hoteláci pokrstili školský kalendár na rok 2014.
„Kalendár s názvom Naše múčniky a dezerty na rok 2014 sme pripravovali od septembra tohto roku a obsahuje 26 originálnych a zaujímavých receptov,“ povedal pre Piešťanský týždeň riaditeľ školy Ladislav Blaškovič.Gastro Vianoce boli podobne ako po minulé roky typické tým, že ľudia mohli vidieť prácu študentov a na vlastných chuťových pohárikoch vyskúšať ich kuchársku a cukrársku šikovnosť. Triedy a odborné učebne sa minulý týždeň tradične premenili na vyzdobené čajovne, kaviarne, vinárne a tematické reštaurácie.
V spojovacej chodbe a priestoroch učební mali ľudia možnosť vidieť prehliadku cukroviniek či slaných dobrôt. Niekoľko študentov premieňalo ovocie na umelecké diela.
Carving – vyrezávanie ornamentov a kvetov do ovocia a zeleniny – sa na škole teší veľkej obľube. Okrem toho hoteláci priamo pred očami návštevníkov pripravovali oblátky a flambované palacinky.
„V každom stredisku sme podávali rôzne druhy občerstvenia. Študenti pripravovali alkoholické a nealko miešané drinky. V jednom stredisku používali novinku na poli slovenských alkoholických nápojov. Ľudia mohli ochutnať tatársky biftek či zabíjačkové špeciality. Podľa návštevníkov v najúspešnejšom stredisku tohto ročníka bolo možné vyskúšať klobásky, údené koleno a zapiť to nealkoholickým pivom,“ spomenula zástupkyňa riaditeľa Eva Bernátová. Ďalej dodala: „V medovníkovom domčeku sa ľudia mohli vyhrať pri workshope maľovania perníkov, v ďalšom stredisku mali možnosť si vypočuť rôzne zaujímavosti o káve a pomaškrtiť si na sladkostiach, veterníkoch či pralinkách. V Jazz bare hrala naša miestna kapela, ktorú sme založili v tomto školskom roku.“
Súčasťou podujatia bola i prehliadka slávnostných vianočných tabúľ. Jedáleň školy z jedného kúta dýchala atmosférou tradičných sviatkov na dedine a v ďalšom zase slávnostné prestieranie pripomínalo stôl z rozprávky. Porota hodnotila najlepšiu trojicu tabúľ. Bronzovú priečku získalo prestieranie s názvom Thermia Palace. Druhí bola trieda 4. B s tabuľou Posedenie u Štúrovcov. Prvenstvo si v tomto roku vyslúžili žiaci z 3. B za Vianoce v horárni.