RECEPT: Talianska pizza
Na dve pizze potrebujeme:
300-400 g hladká múka
2 PL olivový olej
1/2 ČL soľ
1/2 ČL cukor
vlažná voda
30 g čerstvé droždie alebo 7 g sušené
Postup: Vo veľkej mise zmiešajte najskôr suché suroviny (múku, soľ, cukor, droždie), pridajte olivový olej a vodu (nepridávajte celé množstvo vody, ak netreba), cesto spracujte rukami, mieste asi 10 minút, vyformujte do tvaru bochníka, zakryte čistou utierkou a nechajte kysnúť.
Pozor na prievan v kuchyni, pri ňom cesto nevykysne alebo bude kysnúť pomalšie. Cesto by malo mať po nakysnutí dvojnásobný objem – trvá to asi dve hodiny. Po nakysnutí cesto znova premieste, ak sa vám zdá lepkavé, pridajte trochu múky. Nebojte sa cesto pomúčenými rukami poriadne ponaťahovať a vyvaľkať do želanej hrúbky, malo by byť elastické. Ideálna hrúbka je 0,5 až 0,75 cm. Potom cesto vaľkajte od stredu ku krajom, rovnomerne otáčajte tak, aby ste dostali kruh. Z tejto dávky by vám mali vzniknúť dva kruhy.
Hotový kruh potrite paradajkovým (lisované paradajky, nie kečup) alebo olivovo-cesnakovým základom a už len pridajte vašu obľúbenú zmes surovín navrch. Pečte pri teplote asi 200 oC, povrch by sa mal pekne zapiecť a cesto zostane zlatisté a dochrumkava upečené.
Pozor na prievan v kuchyni, pri ňom cesto nevykysne alebo bude kysnúť pomalšie. Cesto by malo mať po nakysnutí dvojnásobný objem – trvá to asi dve hodiny. Po nakysnutí cesto znova premieste, ak sa vám zdá lepkavé, pridajte trochu múky. Nebojte sa cesto pomúčenými rukami poriadne ponaťahovať a vyvaľkať do želanej hrúbky, malo by byť elastické. Ideálna hrúbka je 0,5 až 0,75 cm. Potom cesto vaľkajte od stredu ku krajom, rovnomerne otáčajte tak, aby ste dostali kruh. Z tejto dávky by vám mali vzniknúť dva kruhy.
Hotový kruh potrite paradajkovým (lisované paradajky, nie kečup) alebo olivovo-cesnakovým základom a už len pridajte vašu obľúbenú zmes surovín navrch. Pečte pri teplote asi 200 oC, povrch by sa mal pekne zapiecť a cesto zostane zlatisté a dochrumkava upečené.
Zuzana Šupková, Vrbové
Cesto na pizzu nepotierajte kečupom. Ako základ použite lisované paradajky.