Víťaznú tortu upiekla Renáta Ďurišová
PIEŠŤANY – Na februárových Majstrovstvách Maduníc v pečení torty upiekla víťaznú tortu tamojšia cukrárka Renáta Ďurišová. Torta zobrazovala pamätnú zónu Jána Hollého s lavičkami i fontánou.
R. Ďurišová ju naplnila parížskou šľahačkou, lavičky a osvetlenie boli z marcipánu a voda vo fontáne obsahovala okrem vodíka a kyslíka aj želatínu. „Moje dielko bolo náročnejšie nielen na zhotovenie, ale najmä na čas. Bola to výzva, a pretože som chcela, aby sa torta čo najviac podobala originálu námestia, strávila som pri nej veľa hodín.
Ale oplatilo sa. V konkurencii 27 súťažiacich moja torta napokon zvíťazila," povedala šťastná cukrárka a prezradila nám recept na o niečo menej náročnú, ale zato vynikajúcu orechovo-kávovú tortu, po ktorej si určite oblížete všetkých desať prstov.
Postup: Cesto si pripravíme zo 6 žĺtkov, 370 g práškového cukru, 100 g mletých orechov, 270 g polohrubej múky, 3 dl kávy, 2 dl oleja, prášok do pečiva, sneh zo 6 bielkov.
Krém pripravíme z dvoch až troch celých vajec, vanilkového cukru a 120 g kryštálového cukru šľahaných asi 15-20 minút nad parou do hustej peny. Po vychladnutí pridáme do zmesi 250 g masla a ešte vyšľaháme mixérom.
Upečenú tortu rozdelíme na tri časti, naplníme krémom, ktorý môžeme použiť aj na vrch namiesto polevy. Tortu ozdobíme orieškami a hoblinkami z čokolády.