Slané pečivo Zuzany Bohunskej
PIEŠŤANY – Čakáte návštevu a k vínu vám chýba niečo slané? Ak nechcete vytiahnuť zo sekretára zabudnuté vianočné zásoby orieškov či zemiakových lupienkov, upečte si doma chrumkavé slané pečivo. Recepty nám poskytla Zuzana Bohunská z Krakovian.
SLANÉ SYROVÉ ROŽKY
Potrebujeme: 600 g hladkej múky špeciál, 2 Palmaríny, 2 žĺtky, 1 celé vajce, 2 navŕšené čajové lyžičky soli, 50 g kvasníc, 1 dl mlieka, 1 čajovú lyžičku cukru do kvásku, 200 g syra
Postup: Spravíme si kvások a zamiesime cesto, ktoré treba dobre vymiesiť. Vyformujeme štyri bochníky, každý zvlášť rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm, potrieme rozšľahanými bielkami, nahusto posypeme strúhaným syrom (tehla), vykrajujeme mesiačiky a pečieme.
SLIMÁČIKY PLNENÉ SALÁMOU
Potrebujeme: 1 kg hladkej múky, 2 dl oleja, 4 čajové lyžičky soli, 1 dl vody, 1 dl mlieka, 2 čajové lyžičky cukru na kvások, 50 g kvasníc, 350 g salámy, 1 PL horčice, 200 g syra (tehla), vajíčko (na potretie), 50 g sezamu
Postup: Najskôr si spravíme kvások, zamiesime s 0,5 l mlieka ako kysnuté cesto, rozdelíme na 12 bochníkov (asi 150 g) a necháme pol hodiny kysnúť. Potom rozvaľkáme na pol centimetra hrubý kruh, rozkrájame na osem dielov v tvare trojuholníčkov, na širšiu stranu trojuholníka dáme plátok salámy, potrieme horčicou, posypeme strúhaným syrom, stočíme od širšej strany, uložíme na vymastený plech, potrieme vajíčkom, posypeme sezamom a pečieme.
Viac receptov nájdete v sekcii online denníka Recepty z kuchyne.