Ako sa hľadá najlepšie a najkrajšie jablko
Piešťanskí záhradkári sa v utorok večer stretli v reštaurácii Semafor, aby degustovaním určili najlepšie a najkrajšie jablko z tohtoročnej úrody.
Klasifikačná stupnica má pri degustovaní jabĺk deväť známok. Jednotka je známkou najslabšou, deviatka najlepšou. Konečným víťazom sa tak stáva jablko s najvyšším počtom získaných bodov.
Degustátori hodnotia vôňu plodov, charakter šupky, konzistenciu dužiny, šťavnatosť dužiny, chuť podľa sladkosti a kyslosti dužiny, chuť podľa celkového dojmu a tvar a vzhľad plodov.
Predtým ako sa začne samotné hodnotenie, si degustátori „skalibrujú“ kritériá na prvých vzorkách, ktoré určia základ, podľa ktorého budú hodnotiť ďalšie plody. Túto kalibráciu sprevádza spoločná diskusia o pridelenej známke. Vypĺňanie bonitačných hárkov už prebieha samostatne.
Hodnotiť sedem kritérií pri viac ako dvadsiatke plodov dá zabrať a náročné je aj konečné vyhodnotenie – degustátorov sa na jubilejnom 5. spoločnom hodnotení stretlo 18. Najlepšie a najkrajšie jablko tak bude známe až o dva týždne. Piešťanskí záhradkári degustovali celkovo 41 vzoriek ovocia (34 jabĺk a 7 hrušiek).