Bylinkárka radí: Čaj proti žltačke
Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Tentoraz vám poradí, ako si môžete pripraviť čaj proti žltačke.
Žltačka je zápal alebo infekcia pečene spôsobená vírusom, liekmi, alkoholom alebo inými toxínmi. Pri tomto ochorení aplikujeme bylinky s choleretickými účinkami.
Čaj si pripravíme z nasledujúcich bylín: pestrec mariánsky 50 g, púpava 10 g, čakanka 10 g, horec 10 g, trezalka 10 g, puškvorec 10 g. Zmes dobre premiešame a jednu polievkovú lyžicu dáme večer do litra vody.
Cez noc necháme lúhovať. Ráno privedieme do varu a varíme na miernom ohni päť minút. Lúhujeme desať minút a precedíme.
Nápoj rozdelíme na štyri časti. Prvú užijeme ráno nalačno, druhú a tretiu časť počas dňa a štvrtú pred spaním. Byliny, ktoré sme precedili, nemusíme vyhodiť. Večer ich rozložíme na handričku, pokropíme horúcim ricínovým olejom. Priložíme na oblasť pečene a previažeme. Obklad máme celú noc.