Gastro Vianoce 2024: Luxusné zážitky pre gurmánov od šikovných „hotelákov“

  • Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 20. decembra 2024, 01:14

Veľkolepá udalosť, akou sú každý rok Gastro Vianoce na Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera v Piešťanoch, oslávila svoj ďalší ročník. Aj keď sa zdá, že v kvalite sa už nedá nikam posunúť, študentom aj vyučujúcim sa to vždy podarí a každý rok je latka zdvihnutá ešte vyššie. Tentoraz sa študenti opäť prekonali, vo svojich učebniach vytvorili dokonalé podniky od výmyslu sveta, kde servírovali pochúťky a dobrú náladu.

Jedna učebňa premenená na reštauráciu ponúkala super-zdravé pochúťky. (Autor: Daniela Serišová )

Vianočné obdobie na Slovensku je časom, keď sa konajú rodinné stretnutia, tradície a oslavy. V Hotelovej akadémii Ľ. Wintera však nadchádzajúce sviatky nadobudli nový rozmer, keď sa škola opäť stala dejiskom podujatia Gastro Vianoce. Toto každoročné stretnutie milovníkov gastronómie, odborníkov, študentov i širokej verejnosti sa konalo 10. a 11. decembra a prinieslo nezabudnuteľnú atmosféru plnú vianočných chutí, kreativity a profesionálneho kulinárskeho umenia v podaní študentov tejto školy.  

Na oslavu Vianoc, dobrého jedla a pitia boli prizvané aj muzikálové speváčky z Divadla Nová scéna v Bratislave, ktoré foyer „hotelky“ zmenili na muzikál. O otvorenie a prípitok na čele s riaditeľom školy Ladislavom Blaškovičom sa postarali pozvaní hostia z radov školstva či samosprávy. Po prípitku nasledoval raut vyzdobený ako z vianočnej rozprávky, s nádhernými obloženými misami z dielne šikovných študentov. 

Potešením bolo nielen jedlo na slávnostnom otvorení, ale aj to na pracoviskách študentov, ktorí na imidži, jedálnych lístkoch a svojich podnikoch mesiace pracovali. Na prízemí mohli návštevníci obdivovať dokonale nastreté tabule od výmyslu sveta – od lesnej témy, cez polárnu, v knižnici či Disney tému. Študenti ďalej predvádzali svoje zručnosti vo flambovaní či pečení oblátok a vystavovali dezerty od výmyslu sveta. 

Na poschodí boli pre všetkých pripravené podniky, ktoré si študenti vypracovali od piky. Od pestrofarebnej španielskej Latino Fuego cez poľovnícke dobroty, slovenskú kuchyňu či útulné kaviarničky. Kúsok ďalej vítala krásnymi výzdobami Francúzska ulička, kde sa miešala vôňa francúzskych palaciniek s omamnou vôňou čokolády z čokoládovne a pralinkárne opodiaľ. V obchodíku presýtenom čokoládou sa do svojej dôležitej úlohy pustili aj profesionáli z občianskeho združenia Bol raz jeden človek, pomocníci s mentálnym postihnutím, ktorým takáto práca veľmi pristala a zhostili sa jej so šarmom a noblesou.

Gastro Vianoce boli ako každý rok dokonalou ukážkou vynikajúcej gastronómie a zručností študentov hotelovej akadémie, ktorí mali všetko prepracované do posledných detailov.

0 Shares

Najnovšie správy

Pomôžte nájsť vinníka, ktorý z miesta nehody ušiel! Dopravní policajti vyzývajú verejnosť o pomoc pri objasňovaní nehody, ktorá sa stala…
  • 15.01.2025, 14:26
  • Polícia pátra / Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je streda 15. januára. Tento deň je Svetovým dňom armády. Meniny má Dobroslav.
  • 15.01.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 15. januára 2025
Meniny má Dobroslav, zajtra Kristína