Vrbovský jarmok a ocenenie osobností

Mesto Vrbové oslávilo svoje dni vyberaným spôsobom. Počas piatka 11. a soboty 12. októbra zorganizovalo dvojdňový jarmok spolu s rôznymi koncertmi a zábavou. Konalo sa aj odovzdávanie Beňovského glóbusu a Ceny mesta Vrbové. Jarmočnú náladu nepokazilo ani nepriaznivé počasie, dážď prišiel pokropiť jarmok presne pred koncertom obľúbenej kapely Slniečko.

(Autor: autor/FB Vrbové Online)

Prvý vrbovský dvojdňový jarmok vyzeral ako má správny jarmok  vyzerať. Po bokoch ulíc stálo množstvo stánkov s tovarom, ale aj jedlom či pitím. Všade rozvoniavalo pečené mäso a klobásy a v chladnom októbrovom vzduchu lákala sladká vôňa horúcej medoviny. Hoci tá pripomína najmä vianočné trhy, na jarmoku prevládala jesenná nálada, ktorú umocňovali kvety, tekvice či zubaté slnko, ktoré zasvietilo počas obedných hodín.

Ocenený žurnalista Peter Beňovský z Viedne je potomkom Mórica Beňovského.

Zábavu priniesli kolotoče, nechýbal ani autodróm. Deti na každom kroku pozerali od úžasu a zavše sa aj rozplakali, lebo chceli všetko, čo bolo vystavené. Krásne balóny, množstvo hračiek a všakovakých čačiek boli magnetom pre ich oči. Prím ako obvykle hrali umelé svietiace balóny, ktoré chcela väčšina detí.

Nechýbala ani živá história, o ktorú sa postaral stredoveký spolok rytierov. Jeho členovia sa dobre poznajú aj so sokoliarmi, ktorí prišli predviesť svoje majestátne operence. Stredoveká skupina mala na starosti hlavný program počas dňa, ukázala štítovú hradbu, šermiarske techniky či verbovala deti do kráľovskej armády.

Pred kultúrnym domom bolo postavené pódium, kde počas jarmoku prebiehala najväčšia zábava. O tú sa postarali rôzne kapely či zoskupenia. Vrcholom piatka bolo Slniečko, ktoré rozžiarilo upršaný večer, a sobotným ťahákom bol bývalý superstarista Samo Tomeček so svojím bandom.

Počas piatkového večera sa v sále kultúrneho domu konalo odovzdávanie Ceny mesta Vrbové a Beňovského glóbusu. V hľadisku sedeli osobnosti Vrbového, poslanci mestského zastupiteľstva či osobnosti zo spriatelených miest. Beňovského glóbus si odniesol predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič za neúnavnú popularizáciu Mórica Beňovského doma i v zahraničí.

Pri príležitosti odovzdávania Beňovského glóbusu 2024 mesto udelilo aj Cenu mesta Vrbové za zásluhy o udržiavanie pamiatky M. Beňovského a za spoluprácu s mestom Vrbové primátorovi Svätého Jura, Šimonovi Gaburovi, a slovenskému žurnalistovi a režisérovi z Viedne Petrovi Beňovskému. Peter Beňovský je Beňovského potomkom a doteraz nesie aj jeho meno. V sále po odovzdávaní cien nasledoval koncert cimbalovej kapely Kuštárovci, ktorá zahrala tradičné ľudové piesne.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 20. októbra. Tento deň je Svetovým dňom osteoporózy a Medzinárodným dňom stromov. Meniny má Vendelín.
  • 20.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 21. októbra. Tento deň je Dňom pôvodných odrôd jablka. Meniny má Uršuľa.
  • 21.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Mesto Piešťany sa zapája do výzvy Envirofondu na poskytnutie dotácie pre rok 2024 na „Vybrané adaptačné opatrenia na zmenu klímy…
  • 22.10.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
Dnes je utorok 22. októbra. Tento deň je Medzinárodným dňom porozumenia koktavosti a Svetovým dňom misií. Meniny má Sergej.
  • 22.10.2024, 00:07
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 22. októbra 2024
Meniny má Sergej, zajtra Alojzia