Bytový podnik Piešťany postupne mení výrobu tepla zo zemného plynu na obnoviteľné zdroje

Bytový podnik Piešťany (BPP), s.r.o., prostredníctvom svojho riaditeľa Viliama Hubinského informoval na októbrovom zasadnutí zastupiteľstva o investičnom zámere rozšíriť palivovú základňu výroby tepla a teplej úžitkovej vody o obnoviteľné zdroje energie v kotolniach Hurbanova, Valová a Brezová. Mestskí poslanci tento zámer svojím hlasovaním podporili.

ilustr. foto (Autor: asb.sk)

Hlavným cieľom investície je zabezpečiť pre obyvateľov Piešťan spoľahlivú a ekologickú dodávku tepla a teplej úžitkovej vody. Doplnenie kotlov na biomasu umožní diverzifikovať zdroje energie, znížiť závislosť od zemného plynu a minimalizovať riziká spojené s jeho dodávkou a cenovými fluktuáciami na trhu s energiami. Investícia je však aj reakciou na aktuálne legislatívne požiadavky a nariadenia Európskej únie, ktoré vyžadujú postupný prechod vykurovacích systémov na obnoviteľné zdroje energie. BPP už vypracoval a predložil Ministerstvu hospodárstva SR plán prechodu na účinný systém centralizovaného zásobovania teplom.

V kotolniach na uliciach Hurbanova, Valová a Brezová budú v najbližších mesiacoch prebiehať investičné práce. Ide o inštaláciu kotlov na biomasu a zásobníkov pre drevnú štiepku/pelety. Investícia sa bude realizovať za plnej prevádzky a BPP sa spolu s dodávateľom prác budú snažiť o minimalizáciu dopadov investičnej akcie na obyvateľov bytových domov v blízkosti spomenutých kotolní.

Nové kotly budú vybavené elektrostatickými filtrami najvyššej kvality, ktoré výrazne obmedzia emisie tuhých znečisťujúcich látok do ovzdušia. Tie budú až o 95 percent nižšie, než vyžadujú zákonné normy. Obyvatelia postrehnú zmenu zdroja vykurovania najmä pri dodávkach paliva, keď každých štyri až dvanásť dní (podľa intenzity vykurovania) prídu dodávky drevnej štiepky/peliet.

Investícia do zvýšenia podielu obnoviteľných zdrojov energie pri výrobe tepla a teplej vody prinesie obyvateľom Piešťan ekologickejšie vykurovanie a stabilnejšie ceny tepla vďaka diverzifikácii zdrojov energie. Vďaka tejto investícii sa minimalizujú riziká spojené s dodávkou zemného plynu a cenovými výkyvmi na trhu a predpokladá sa aj využitie lokálneho zdroja paliva, ako je drevná štiepka z biologického odpadu kompostárne v Piešťanoch. BPP verí, že táto investícia prispeje k lepšej kvalite života v meste a zabezpečí udržateľné dodávky tepla a teplej vody pre obyvateľov.

BPP, ktorého zriaďovateľom je samotné mesto, je najväčším výrobcom a dodávateľom tepla a teplej úžitkovej vody do bytových domov a iných objektov v Piešťanoch. Hlavným predmetom činnosti spoločnosti je správa a údržba bytového i nebytového fondu v rozsahu voľných živností a výroba a rozvod tepla. BPP zásobuje teplom 6247 domácností v 218 bytových domoch a 48 nebytových priestoroch v Piešťanoch prostredníctvom siete primárneho rozvodu Hurbanova, 15 kotolní, troch výmenných staníc a 18 kilometrov teplovodnej potrubnej siete. Hlavným zdrojom energie pre výrobu tepla pre ústredné kúrenie a teplú vodu je v súčasnosti zemný plyn.

Biomasa bola BPP vyhodnotená ako najvhodnejší obnoviteľný zdroj energie pre mesto Piešťany vzhľadom na miestne podmienky a dostupnosť surovín v Koncepcii rozvoja tepelnej energetiky mesta Piešťany z roku 2006 i počas niekoľkoročného posudzovania a analýz pri plánovaní investície.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 18. októbra. Tento deň je Svetovým dňom menopauzy, Sviatkom sv. Lukáša, patróna umelcov a maliarov, lekárov a…
  • 18.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 17. októbra. Tento deň je Medzinárodným dňom boja proti chudobe. Meniny má Hedviga.
  • 17.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 18. októbra 2024
Meniny má Lukáš, zajtra Kristián