Piešťany v druhej polovici hodnotiaceho rebríčka INEKO

Piešťany v prehľade hospodárenia samospráv Inštitútu pre ekonomické a sociálne otázky (INEKO) si oproti predchádzajúcemu obdobiu v oblasti finančného zdravia svoje postavenie v hodnotení miest polepšili o 22 priečok. Pre rok 2023 kúpeľnému mestu zo 141 hodnotených prináleží 93. pozícia. Piešťany z maximálne možného hodnotenia 6 získali 4,7, čo je oproti roku 2022 zlepšenie o 0,2 bodu.

Napriek skóre 4,7 bodu zo šiestich INEKO slovne hodnotí finančné zdravie Piešťany ako dobré. (Autor: INEKO)

Primátor Peter Jančovič prijíma hodnotenie INEKO za rok 2023 pozitívne, avšak podľa jeho slov v tomto roku sa budú samosprávy boriť so skutočnosťou, ktorá je na tom finančne zle a ktorá ešte horšie: „Je potrebné zásadným spôsobom novelizovať zákon o financovaní samospráv, lebo takto to ďalej nepôjde.“ Napriek skóre 4,7 bodu zo šiestich INEKO slovne hodnotí finančné zdravie Piešťany ako „dobré“.

Čo je finančné zdravie

Finančné zdravie mesta, samosprávy vypovedá o tom, do akej miery je hospodárenie udržateľné a či príslušnému mestu, obci alebo vyššiemu územnému celku hospodárenie spôsobuje, alebo nespôsobuje problémy. Finančné zdravie je jedno číslo v intervale 0 (najhoršie) až 6 (najlepšie), počítané na základe údajov za štyri po sebe idúce roky ako kombinácia (funkcia) piatich vybraných indikátorov finančnej stability: Celkového dlhu, Dlhovej služby, Bilancie bežného účtu, Záväzkov po lehote splatnosti a Záväzkov aspoň 60 dní po splatnosti. Tieto zložky majú váhu postupne 30, 10, 30, 15 a 15 percent. Celkové skóre finančného zdravia samosprávy sa počíta ako vážený priemer zo skóre, ktoré dosiahla každá z jeho piatich zložiek.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 18. októbra. Tento deň je Svetovým dňom menopauzy, Sviatkom sv. Lukáša, patróna umelcov a maliarov, lekárov a…
  • 18.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 17. októbra. Tento deň je Medzinárodným dňom boja proti chudobe. Meniny má Hedviga.
  • 17.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 18. októbra 2024
Meniny má Lukáš, zajtra Kristián