Univerzita sv. Cyrila a Metoda zrekonštruuje aj bývalú budovu SPŠE v Piešťanoch

Univerzita sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave plánuje v najbližších dvoch rokoch preinvestovať viac ako 12 miliónov eur na rozvoj infraštruktúry. Ide o najväčšiu investíciu v rámci fungovania univerzity od jej vzniku v roku 1997. Spoločne s Trnavskou univerzitou (TRUNI) sa zapojila do projektu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR na podporu pri strategickom rozvoji infraštruktúry vysokých škôl. Medzi najvýznamnejšie investičné aktivity UCM patrí aj rekonštrukcia bývalej budovy Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej (SPŠE) na Námestí SNP v Piešťanoch.

Budova bývalej SPŠE na Námestí SNP v Piešťanoch bude po rekonštrukcii slúžiť študentom Fakulty zdravotníckych vied. (Autor: Supa)

Obidve univerzity so sídlom v Trnave plánujú kúpu a rekonštrukciu budov, ale aj harmonizáciu systémov kvality a tvorbu spoločných študijných programov. Z výzvy ministerstva školstva získali viac ako 22 miliónov eur. V rámci strategického rozvoja univerzít je celkovo naplánovaných 20 investičných aktivít, z toho UCM plánuje až 14 investičných aktivít. Agentúru SITA o tom informoval Peter Krajčovič z UCM.

„Schválenie projektu na podporu strategického rozvoja je pre našu univerzitu veľkým míľnikom, ešte nikdy sme nedostali na rozvoj taký objem financií. Projekt má viacero aktivít, v rámci ktorých budeme harmonizovať jednotlivé systémy kvality na oboch univerzitách, vytvoríme systém podpory vedy a výskumu, šesť nových spoločných študijných programov či prepojíme centrá podpory pre študentov, zamestnancov a absolventov. Súčasťou bude aj harmonizácia informačných a knižničných systémov či vybudovanie nových a moderných priestorov,“ uviedla rektorka UCM Katarína Slobodová Nováková. Z týchto aktivít budú podľa nej čerpať výhody nielen univerzity a jej študenti, ale aj celý trnavský región.

Medzi najvýznamnejšie investičné aktivity UCM patrí kúpa a rekonštrukcia budovy na Hajdóczyho ulici v Trnave. Univerzita okrem toho odkúpi a zrekonštruuje budovu bývalej SPŠE v Piešťanoch, ktorá bude slúžiť študentom Fakulty zdravotníckych vied. Tretia v poradí je prístavba trojpodlažnej budovy laboratórií Fakulty prírodných vied v Špačinciach.

V prípade Trnavskej univerzity zasa patrí medzi najväčšie investície výstavba auly a kongresového centra na mieste bývalého kina Sloboda, ktoré sa nachádza vedľa právnickej fakulty. Univerzita taktiež odkúpi budovu na Paulínskej ulici a zmodernizuje budovy pedagogickej a zdravotníckej fakulty.

Objekt bol opustený od roku 2015

Bývalá budova SPŠE v Piešťanoch na Námestí SNP bola opustená od roku 2015. Hoci sa ju kraj pokúšal predať, ako aj ďalšie svoje nadbytočné nehnuteľnosti, nebol úspešný. V roku 2020 si budovu nakoniec prenajala UCM pre Fakultu zdravotníckych vied, ktorú predtým väčšina poznala pod názvom Inštitút fyzioterapie, balneoterapie a liečebnej rehabilitácie. Táto fakulta je stále jediným vysokoškolským detašovaným pracoviskom v Piešťanoch, po odkúpení nehnuteľnosti už bude v meste sídliť natrvalo.

Zdroj: SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 5. októbra. Tento deň je Medzinárodným dňom učiteľov. Meniny má Viera.
  • 05.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 6. októbra. Tento deň Dňom obetí Dukly. Meniny má Natália.
  • 06.10.2024, 00:07
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piešťanské Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru má nového riaditeľa. Je ním bývalý hasič, technik, veliteľ a do septembra šéf prevádzko-technického…
  • 04.10.2024, 13:01
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
nedeľa, 6. októbra 2024
Meniny má Natália, zajtra Eliška