Cesty v meste patria každému

Stala sa mi nepríjemná situácia. Keď som prišla k môjmu autu odstavenému na Sasinkovej ulici za zónou spoplatnenia, oslovil ma blízko stojaci pán. Zaujímalo ho, či na ulici bývam. Keď som mu odpovedala, pochopila som, na čo narážal. Nepáčilo sa mu, že som zaparkovala vozidlo pred jeho domom. Keďže som jeho sťažnosť považovala za bezpredmetnú, vysvetlila som mu, že cesta je verejná a parkovať tam môže, kto chce. To sa však u neho nestretlo s pochopením a rozčuľoval sa ďalej.

(Autor: pror)

Jeho sťažnosť nemá žiadnu oporu v zákone a nemôže mi zakázať parkovať na mestskej komunikácii. Rozčúlenie však naberalo na obrátkach a pán ma informoval, že nabudúce to „porieši inak“. Mohol pokojne zavolať mestských policajtov, rada sa s nimi porozprávam o parkovaní na verejnej komunikácii. Odpoveď však znela: „Nie políciu, poriešim to inak.“ Keď som v tej chvíli zavrela dvere na aute, pochopila som, že som zrejme dostala nepriamu vyhrážku ohľadne úmyselného poškodenia môjho vozidla.

Podľa malého prieskumu však nie som jediná, kto sa stretol s podobným správaním. Viem, že sa to deje v meste takmer všade a takisto v priľahlých dedinách. Parkovacia politika v Piešťanoch vytlačila autá z centra a mnohí vodiči v snahe parkovať zadarmo hľadajú miesta za parkovacími zónami, ktorou je aj časť Sasinkovej ulice.

Tiež mi nie je úplne po vôli, keď sa pred náš dom na miesto, kde vždy parkujem, niekto postaví a ja musím vláčiť nákup z druhej ulice. Nikomu však nevôľu nevyjadrujem, lebo cesta nie je moja, a to, že tam bývam, neznamená, že mám automaticky garantované parkovacie miesto. Niektorí ľudia si to však pravdepodobne myslia, pretože mi auto niekto obišiel klincom. Rovnaká škoda sa stala na aute mojej sestry i na nových autách susedov. Starousadlícka časť Banky je samostatnou kapitolou, kde platia zjavne iné pravidlá, vidím však, že pri klasickom slovenskom neprajnom myslení neexistujú hranice miest ani dedín.

Pokiaľ na mestskej ceste nie je vyznačené parkovacie miesto s uvedeným evidenčným číslom, môže tam parkovať prakticky ktokoľvek. Dokonca na Sasinkovej ulici by sa obojsmerne ani parkovať nemalo, mestskí policajti však nad tým zhovievavo privierajú oči, najmä po zavedení parkovacej politiky, ktorá spôsobila akútny úbytok parkovacích miest.

Ak teda niekto parkuje na mieste, na ktorom zvyčajne parkujete vy, neporušuje žiadny zákon ani miesto nezabral, pretože patrí každému. Vyhrážky a vyvolávanie konfliktov nie sú vôbec v poriadku. Ak chce majiteľ zaparkovať pred svojím domom, má si zabezpečiť parkovanie na vlastnom pozemku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 21. októbra. Tento deň je Dňom pôvodných odrôd jablka. Meniny má Uršuľa.
  • 21.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 22. októbra. Tento deň je Medzinárodným dňom porozumenia koktavosti a Svetovým dňom misií. Meniny má Sergej.
  • 22.10.2024, 00:07
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 20. októbra. Tento deň je Svetovým dňom osteoporózy a Medzinárodným dňom stromov. Meniny má Vendelín.
  • 20.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Mesto Piešťany sa zapája do výzvy Envirofondu na poskytnutie dotácie pre rok 2024 na „Vybrané adaptačné opatrenia na zmenu klímy…
  • 22.10.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
utorok, 22. októbra 2024
Meniny má Sergej, zajtra Alojzia