Moravanci oslávili Deň obce hudbou a s plnými bruškami

V Moravanoch nad Váhom sa chystali sláviť Deň obce druhý septembrový týždeň, silné dažde a studený dážď však akciu prekazili a obecný úrad bol nútený oslavy presunúť na nasledujúci víkend 21.-22. septembra.

Legendárnu kapustnicu uvaril šéfkuchár Michal Seriš (vpravo) s pomocou Szigetovcov z Banky. (Autor: dan)

Obec poňala svoje oslavy vo veľkom štýle, podujatie sa konalo v parku tamojšieho kaštieľa a veľa možností vyžitia prilákalo množstvo malých aj veľkých. Najväčším ťahačom bolo jedlo, v tomto prípade súťaž vo varení kotlíkových špecialít. Už v skorých dopoludňajších hodinách sa v parku pripravovali tímy a nosili kotlíky, mäso či ingrediencie. Teplé počasie a krásne prostredie sľubovalo výborný deň.

Čoskoro začalo rozvoniavať čerstvo zapálené drevo, keď šéfkuchári zapaľovali ohne pod kotlíkmi. O ceny sa tento rok uchádzali jedlá v kategóriách halászlé, guláš a kotlíková polievka. V tieni staručkých stromov súťažili vo varení štyri tímy, na jedálnom lístku v sobotu tak bola kapustnica, dva druhy guláša a vyhlásené maďarské halászlé. Zahanbiť sa nenechala ani obec na čele so starostom, jej pracovníci v dvoch obrovských kotloch pripravovali guláš zadarmo pre všetkých prítomných.

V parku pod múrmi kaštieľa už na deti čakali nafukovacie skákacie šmykľavky. Neskôr sa k nim pridalo Rodinné centrum Farbičkovo, ktoré prinieslo zábavu pre deti v podobe maľovania na tvár, tvorivých dielní a súťaží. Ako poslední dorazili so svojím zásahovým vozidlom dobrovoľní hasiči z Moravian, ktorí ako obyčajne priniesli veľa vyžitia pre deti. Okrem vozidla a prednášok o ňom mohli deti súťažiť v zostrekovaní terčov či naučiť sa zásady prvej pomoci.

Medzitým sa z kotlíkov začali šíriť lákavé vône a ľudí pribúdalo. Napríklad na kapustnicu sa ešte pred jej dovarením vytvoril poradovník, hladné brušká sa prišli skromne pýtať na ochutnávku skôr než bol pokrm hotový. Zachránila to však obec, ktorej divinový guláš bol nielen hotový ako prvý, ale sa aj rekordne rýchlo zjedol.

Na obed sa za účasti moderátora slávnostne otvorilo podujatie a ešte pred dovarením kotlíkových pochúťok začalo v prístavbe predstavenie pre deti v podobe Divadla Tuš. Potom prišli na rad biele misky, do ktorých porota vyzbierala pokrmy na ochutnávku. Na vyhlasovanie výsledkov si však museli všetci ešte počkať, na guláše a polievky sa začali schádzať zvedavci. Prvý prázdny kotlík hlásil tím Bielych syslov z Banky, ktorých kapustnica sa ako prvá všetka zjedla. Bratský tím Bielych syslov – Baby Jagy z Piešťan, ktorý sa súťaže zúčastnil už tretíkrát a vždy víťazne, tiež naberal svoj guláš zo dna.

Vyhlásenie výsledkov sa uskutočnilo za povzbudzovania súťažiacich. Prvé miesto v kotlíkovej polievke si odniesol tím Bielych syslov z Banky, šéfkuchár navaril legendárnu kapustnicu, ktorú obdivovala aj porota. Jeho brat na čele tímu Baby Jagy ako tradične získal cenu za najlepší guláš, spoločný kuchársky talent tak podedili obaja. Tretiu cenu dostal domáci tím Moravianskych mamutov za výborné halászlé.

Potom sa naplno rozbehla zábava, do tanca prišla zahrať folkpopová kapela Nová stopa, pri ktorej sa veru muži nehanbili a vyzvŕtali partnerky na parkete. V podvečer sa začala obecná Oldies Disco párty, kde už sa nehanbil nikto a prítomní krepčili odušu.

Oslavy obce pokračovali v nedeľu slávnostnou svätou omšou a priateľským futbalovým zápasom žiakov s bratmi z Banky. Ukončilo ich stretnutie ôsmej ligy medzi domácimi futbalistami a Brestovanmi.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 19. decembra. Tento deň je OSN dňom pre spoluprácu Juh-Juh. Meniny má Judita.
  • 19.12.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 20. decembra. Tento deň je Medzinárodným dňom ľudskej solidarity. Meniny má Dagmara.
  • 20.12.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 21. decembra 2024
Meniny má Bohdan, zajtra Adela