Nové vydanie „lekárskeho románu“ Gejzu Vámoša – Atómy Boha

  • Knihy
  • 1. októbra 2024, 00:01

Hovorí sa, že na Slovensku už takmer každý píše, ale, bohužiaľ, takmer nikto nečíta. Aby ste sa dokázali orientovať v labyrinte vydávanej literatúry, ponúkame vám literárny tip, knižnú ochutnávku na tento týždeň.

(Autor: Lindeni)

Vo vydavateľstve Lindeni vyšlo nové vydanie „lekárskeho románu“ Gejzu Vámoša – Atómy Boha. Román vyšiel prvý raz v dvoch zväzkoch v roku 1928 a vyvolal mimoriadne kritické ohlasy u literárnych kritikov aj čitateľov. Téma pohlavných chorôb, motív potratu, návšteva patologického oddelenia, žiadosť o spopolnenie tela po smrti, pitva, prostitúcia, sexualita… boli pre vtedajšiu slovenskú čitateľskú obec neprijateľné. Protagonistom románu je lekár Karol Zurian, pracuje v pražskej nemocnici a hľadá liek na pohlavnú chorobu. Vámoš ponúka opisy vizity, odborných vyšetrení, terapiu TBC, prácu s röntgenom, píše o vzdelávaní medikov, správaní lekárov, typoch pacientov, vzťahu lekára a pacienta.

Gejza Vámoš žil v Piešťanoch v rokoch 1929-1939, bol kúpeľným lekárom aj spisovateľom. Jeho romány a poviedky vyvolávajú dodnes vášnivé diskusie.

Ivana Papcunová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 22. októbra. Tento deň je Medzinárodným dňom porozumenia koktavosti a Svetovým dňom misií. Meniny má Sergej.
  • 22.10.2024, 00:07
  • Dobré ráno, Piešťany!
Mesto Piešťany sa zapája do výzvy Envirofondu na poskytnutie dotácie pre rok 2024 na „Vybrané adaptačné opatrenia na zmenu klímy…
  • 22.10.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
streda, 23. októbra 2024
Meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava